Отборът на Барселона е поискал от редица големи банки да позволят на тима да забави изплащането на дълга си, за да може клубът да не изпадне в несъстоятелност.

Според „El Confidencial“ каталунците са поискали от банки като „Goldman Sachs“, „Allianz“, „Barings“, „Amundi“ и „Prudential“ освобождаване от отговорност за изпълнение на финансови задължения, които са на стойност от около 178 милиона британски лири.

El Barça pide a Goldman, Allianz y Prudential ayuda urgente para evitar la quiebrahttps://t.co/pPKHGpn3Lu

— El Confidencial (@elconfidencial) January 22, 2021

Съобщава се, че испанският тим има отрицателен оборотен капитал от 535 милиона паунда, като още 89 милиона паунда се дължат на други кредитори.

През сезон 2019/2020 Барселона обяви, че се очаква да бъде първият клуб, който минава границата от 1 милиард паунда приходи. Но тази сума вече e изразходвана заради пандемията от коронавируса.

„Marca“ разкрива, че дългът на клуба е нараснал от 193 милиона до 434 милиона паунда за 12 месеца от юни 2019 до юни 2020 година.

Миналото лято в Барселона имаше сериозни сътресения заради желанието на звездата на тима Лионел Меси да напусне след спор с тогавашния президент Хосеп Мария Бартомеу.

Аржентинецът опита да си тръгне като свободен агент, но ръководството оспори това и заяви, че той има клауза за откупуване, която трябва да бъде платена, за да може той да си тръгне.

Заплатите на играчите погълнаха по-голямата част от бюджета на клуба, като временният президент Карлос Тускетс по-рано разкри, че възнагражденията на играчите са били 70 процента от общия наличен бюджет.

Следващият президент и новият съвет ще трябва да се справят с тежката финансова ситуация, като 420 милиона евро от този дълг ще трябва да се платят през следващите 12 месеца.

Това е нещо, което клубът не може да си позволи в момента и затова вероятно ще е необходимо скъпо преструктуриране на тези дългове.