Отборът на Барселона е поискал от редица големи банки да позволят на тима да забави изплащането на дълга си, за да може клубът да не изпадне в несъстоятелност.

Според „El Confidencial“ каталунците са поискали от банки като „Goldman Sachs“, „Allianz“, „Barings“, „Amundi“ и „Prudential“ освобождаване от отговорност за изпълнение на финансови задължения, които са на стойност от около 178 милиона британски лири.

Съобщава се, че испанският тим има отрицателен оборотен капитал от 535 милиона паунда, като още 89 милиона паунда се дължат на други кредитори.

През сезон 2019/2020 Барселона обяви, че се очаква да бъде първият клуб, който минава границата от 1 милиард паунда приходи. Но тази сума вече e изразходвана заради пандемията от коронавируса.

„Marca“ разкрива, че дългът на клуба е нараснал от 193 милиона до 434 милиона паунда за 12 месеца от юни 2019 до юни 2020 година.

Миналото лято в Барселона имаше сериозни сътресения заради желанието на звездата на тима Лионел Меси да напусне след спор с тогавашния президент Хосеп Мария Бартомеу.

Аржентинецът опита да си тръгне като свободен агент, но ръководството оспори това и заяви, че той има клауза за откупуване, която трябва да бъде платена, за да може той да си тръгне.

Заплатите на играчите погълнаха по-голямата част от бюджета на клуба, като временният президент Карлос Тускетс по-рано разкри, че възнагражденията на играчите са били 70 процента от общия наличен бюджет.

Следващият президент и новият съвет ще трябва да се справят с тежката финансова ситуация, като 420 милиона евро от този дълг ще трябва да се платят през следващите 12 месеца.

Това е нещо, което клубът не може да си позволи в момента и затова вероятно ще е необходимо скъпо преструктуриране на тези дългове.