Барселона постигна петата си поредна победа в Ла Лига, след като надигра трудно с 2:1 у дома Атлетик Билбао. Куриозното бе, че и трите гола реализираха футболисти на каталунците. Лионел Меси даде аванс на тима си след гениално изпълнение на свободен удар в 20-та минута. В началото на второто полувреме Жорди Алба (49) си вкара автогол, а в 75-та Антоан Гризман донесе победата на тима си.

С нея Барселона събра актив от 40 точки, колкото има и Реал Мадрид. Каталунците са с по-добра голова разлика, заради което са на второ място в класирането. Далеч напред с 50 точки и мач по-малко е Атлетико Мадрид.

Барса и Атлетик се изправиха за трети път в рамките на месец, като каталунците спечелиха два от сблъсъците. В може би най-важният обаче - финалът за Суперкупата на Испания баските успяха да стигнат до трофея след успех в продълженията. В този мач Лионел Меси получи първия си директен червен картон за Барселона и изтърпя два двубоя наказание. За да се завърне тази вечер на “Ноу Камп” и да отбележи страхотно от свободен удар за своят гол номер 650 за клуба.

Барселона започна много силно срещата и още в 5-та минута Гризман изведе Меси сам срещу вратаря на гостите. Аржентинецът опита да копне топката покрай Унай Симон, който обаче очакваше това и изби. Малко след това Симон отрази и опасен удар на Гризман.

В 14-та минута Меси бе на път да вкара много необичаен гол. Пянич стреля неточно от границата на наказателното поле, но се получи нещо като подаване към Меси. Лео бе повече от изненадан от това, но инстинктивно отклони топката с гърди. За щастие на гостите тя мина над гредата.

Малко след това Меси нямаше прошка. Капитанът на Барса вкара целия си гений при изпълнението на свободен удар в 20-та минута и заби топката под гредата за 1:0. Това беше гол номер 650 за Меси за Барселона, от които 49 от свободни удари.

Каталунците продължиха със силните си изяви до почивката и като по чудо не реализираха втори гол. Мингеса и Дембеле обаче пропуснаха от чисти позиции.

Второто полувреме започна с нов шанс за Барса, след като Гризман бе изведен на стрелкова позиция, но Симон изби. В ответната атака Атлетик изравни при странни обстоятелства. Раул Гарсия центрира от лявото крило, а Оскар Де Маркос понатисна Жорди Алба в наказателното поле и предизвика докосване по топката на защитника, което бе фатално - автогол и 1:1. Каталунците претендираха за нарушение в атака, а Алба получи жълт картон. Голът все пак бе зачетен.

Изравнителното попадение поизнерви каталунците, докато баските опитваха да нанесат втори удар чрез контраатаки. Все пак в 75-та минута Барса поведе отново след прекрасно изградена атака. Дембеле изведе зад защитата Мингеса, който от зоната на дясното крило центрира остро към далечната греда. Антоан Гризман бе изпуснат и на празна врата направи 2:1.

До края Барса контролираше нещата, като в добавеното време на срещата при ситуация трима на един Меси реши да не комбинира с Брейтуейт, а да си нагласи топката на левия крак. Последното му докосване не бе добре и се получи нещо като пас към Алба. Защитникът стреля мощно, но право в ръцете на Симон.

Барселона - Атлетик Билбао 2:1
1:0 Лионел Меси 20’
1:1 Жорди Алба 49’-автогол
2:1 Антоан Гризман 75’

Барселона: Тер Стеген, Мингеса, Араухо, Юмтити, Алба, Пянич (67 - Роберто), Де Йонг, Педри, Дембеле (87 - Брейтуейт), Гризман (84 - Лангле), Меси

Атлетик Билбао: Симон, Берчиче, Мартинес, Алварес, Капа (84 - Лекуе), Венседор (66 - Весга), Гарсия, Муняин, Де Маркос (67 - Беренгер), Гарсия, Уилямс (84 - Виялибре)