Муртаза Ахмади стана известен в целия свят през януари 2016 г. с една докосваща сърцето снимка. Петгодишното афганистанско дете беше "облякло" синьо-бяла найлонова торбичка с номер 10 и името "Меси". Брат му я качи във Facebook и историята попадна във всички медии на планетата.

Обърнаха ѝ внимание редица международни организации, а и самият Меси. Лео инициира среща с момчето, на която имаше прегръдки, снимки за спомен и радост. Оттам обаче започва и кошмарът за семейството на Муртаза, който бе описан подробно в материал на Bleacher Report в началото на тази седмица.

След фланелката-пликче се стига до заплахи, опит за бягство, страх от отвличане и накрая заточението на детето в Кабул, далеч от близките му.

"Чух мълвата, че Меси иска да се срещне с Муртаза", спомня си братът на момчето Хамаюн как аржентинският гений е влязъл в живота им.

След това продължава баща му Ариф: "Скоро в къщата пристигнаха две кутии от хора, близки до Меси. Когато ги видях, си помислих, че в едната има играчки за Муртаза, а в другата - пачки с долари. Но не - топка и фланелка."

Съседите си мислят същото като Ариф, преди да отвори подаръците. Не знаят какво има в кутиите и вярват, че Лео периодично изпраща голяма сума пари на семейство Ахмади.

Криминални елементи започват да дебнат къщата, а талибаните изпращат писмо, в което заплашват семейството с най-ужасните неща, които можете да си представите. Ариф иска от властите убежище, но молбата му е отхвърлена.

"Смятахме, че като отиде в Доха, за да се срещне с Меси, той ще направи като Роналдо - казва цитираният от webcafe.bg Ариф, но не става много ясно какво иска да каже с това "като Роналдо". - Отидохме в Доха, за да може Меси да направи нещо за него, но той не направи нищо за Муртаза."

Ежедневието на момчето е трудно. Всички си мислят, че получава "големи" пари от Меси. Спира да ходи на училище, зарязва футбола и напуска родната къщата.

Семейството му решава да го изпрати с роднина в Кабул. Но и това не се оказва вярното решение. Надушват го и там и има заплахи, че ще бъде отвлечен. Отделно зачестяват терористичните атаки в афганистанската столица. На въпрос дали съжалява, че е облякъл найлоновата торбичка с десетката и името на Меси, Муртаза остава верен на идола си. Но времето в Кабул се е отразило на психиката му.

"Навсякъде имаше много експлозии, бум - разказва Муртаза. - Нямаше къде да си играя, нямах никакви приятели. Бих облякъл фланелката отново, защото обожавам Меси."

Само преди няколко месеца Муртаза се завърна у дома и отново се събра със семейството си. Местните обаче продължават да не вярват, че поне една от кутиите не е пълна с пачки с долари...