Барселона разби с 5:1 у дома Алавес след шоу на левичарите - лидерът на тима Лионел Меси и считаният за един от големите таланти Тринкао.

Португалецът даде аванс на тима си в 29-та минута, а до края на полувремето Лео Меси удвои. През втората част Луис Риоха (57) вкара хубав гол след грешка на дебютанта за Ла Лига Илаиш Мориба, но до края на мача Тринкао (74), Меси (75) и Жуниор Фирпо (80) направиха победата на каталунците повече от изразителна. Меси и Тринкао можеха да завършат мача и с по един хеттрик, но техни голове бяха отменени от ВАР.

С този успех Барса запази втората позиция в класирането с 46 точки, колкото има и Реал Мадрид. Далеч напред с 54 т. и мач по-малко е лидерът в класирането Атлетико Мадрид. Алавес е на 16-та позиция с 22 т. с 1 над чертата с изпадащите.

Барса започна със самочувствие в срещата и още в 4-та минута Тринкао пробва късмета си с фалцов удар, но топката мина покрай гредата. Гостите също показаха класа, като в 27-та минута Тер Стеген трябваше да се намесва след опасен удар на Баталия.

Само две минути след това каталунците поведоха. Мингеса проби по дясното крило и острото му центриране бе избито от вратаря на гостите. Топката попадна у Мориба, който намери около дузпата Тринкао и португалецът с насочен удар направи 1:0.

В 37-та минута Барса вкара нов гол, който в последствие бе отменен. Гризман бе изведен сам срещу вратаря, но не успя да го преодолее. Меси направи добавка и реализира, но след преразглеждане на ситуацията с ВАР стана ясно, че Гризман е бил в засада.

Все пак в 45-та минута Меси реализира. Аржентинецът пое топката по дясното крило, проби към центъра и в типичен стил от границата на наказателното поле не остави никакви шансове за вратаря на гостите - 2:0.

Още в началото на второто полувреме Алавес можеше да намали, но шут на Лукас Перес не намери вратата. В 57-та минута Мориба сбърка едно подаване назад и позволи на Луис Риоха да стигне до топката, след което на скорост да излезе сам срещу Тер Стеген. Последва хубав удар към близкия ъгъл и резултатът бе намален - 1:2.

Последваха няколко пропуска на каталунците, като Меси, Гризман и Тринкао не успяха да направят разликата отново два гола. Все пак в 74-та минута Тринкао успокои обстановката с втория си гол в срещата. Меси не успя да преодолее Пачеко, но Тринкао дебнеше наблизо и успя да реализира за 3:1.

Малко след това Меси вкара и четвърти гол след истински шедьовър. Лео намери далечния горен удар с мощен удар от границата на наказателното поле. В 80-та минута разликата стана още по-сериозна, след гол на Жуниор Фирпо. Меси разсече защитата на гостите с пас към Гризман, който намери на далечната греда сам Фирпо - 5:1.

До края Тринкао можеше да оформи първия си хеттрик за Барселона, но бе спрян от ВАР. Меси го изведе сам срещу Пачеко и го преодоля технично, но впоследствие стана ясно, че е в положение на засада.

Барселона - Алавес 5:1
1:0 Тринкао 29’
2:0 Лионел Меси 45’
2:1 Луис Риоха 57’
3:1 Тринкао 74’
4:1 Лионел Меси 75’
5:1 Жуниор Фирпо 81’

Барселона: Тер Стеген, Мингеса (72 - Дест), Де Йонг (72 - Пянич), Лангле, Фирпо, Бускетс (46 - Юмтити), Мориба, Пуч, Тринкао, Гризман (81 - Дембеле), Меси

Алавес: Пачеко, Дуарте, Лежон, Родригес, Агирегабия (46 - Лагуардия), Кордоба (46 - Риоха), Пина (72 - Понс), Баталия, Мендес, Хоселу (81 - Дейверсон), Перес (81 - Сайнц)