Барселона победи коравия Осасуна с 2:0 като гост в мач от 26-ия кръг на испанската Ла Лига. Това беше десета победа в последните 11 кръга за момчетата на Роналд Куман.

Каталунците не бяха особено впечатляващи през първото полувреме, в което имаха обичайния висок процент притежание на топката, но пък не създаваха много голови ситуации. Изключението дойде след половин час игра, когато Лионел Меси изведе Жорди Алба отляво и бекът откри резултата със свиреп снаряд.

През второто полувреме домакините стояха добре и имаха своите възможности, но бяха посечени в 83-ата минута от младия Илайш Мориба. Втора асистенция записа Лео Меси.

Така вторият в таблицата Барселона събра 56 точки и изостава само с две от лидера Атлетико Мадрид, който посреща третия Реал Мадрид (53 точки) в неделя. След столичното дерби обаче "дюшекчиите" ще имат мач по-малко от двата колоса. Осасуна е 13-и с 28 точки.


Двата отбора предложиха много високо темпо още от самото начало на стадион "Ел Садар", макар да липсваха интересни положения пред двете врати, като изключим опита на Джонатан Калери да прехвърли Марк-Андре тер Стеген.

Не след дълго Антоан Гризман притесни отбраната на домакините, но тя се справи. До десетата минута каталунците владееха топката  76% от времето, но въпреки това срещу тях стоеше един стегнат и смел противник. Това се видя и при пробива на Калери по-късно, когато Кике Барха стреля много опасно и предизвика атрактивно спасяване на тер Стеген.

В средата на първото полувреме вратарят на домакините Серхио Ерера получи директен червен картон, защото спря топката с ръка извън наказателното поле срещу излезлия сам срещу него Лионел Меси. Повторенията обаче показаха тънка засада на Лео и червеният картон беше отменен.

Преди изтичането на половин час игра крайният бранител на Барса Жорди Алба откри резултата с фамозно изпълнение от малък ъгъл по диагонала, след като бе получил отлично подаване от Меси. 

Малко след почивката шесткратният носител на Златната топка отправи страховит удар с левия крак от 23 метра, но вратарят Ерера спаси насочената право в неговия обсег топка.

Влизането в игра на Осман Дембеле беше осезаемо, защото крилото раздвижи играта на гостите и създаде дисбаланс в отбраната на Осасуна. Негов хитър пас за Френки де Йонг не беше използван по най-добрия начин от нидерландеца, който не разполагаше и с добър ъгъл на стрелба.

Към средата на второто полувреме домакините бяха влезли в много силен период, в който играта се водеше почти изцяло в наказателното поле на Барса или пред него. Тер Стеген и защитата пред него оцеляха и постепенно устремът на техния опонент се изпари.

Не след дълго Меси отново показа защо е сравняван с най-големите легенди. Той се завъртя покрай защитата и я прехвърли с магически пас за Алба, чийто удар от въздуха този път беше спасен от вратаря Ерера с... глава.

В 83-ата минута дойде и голът на успокоението за Барса, когато чудото Илайш Мориба вкара след финт и изстрел с левия крак, а нова асистенция записа Меси. До края не се случи нищо интересно и вицешампионите си тръгнаха с важни три точки.

 

Осасуна - Барселона 0:2

0:1 Жорди Алба - 30'
0:2 Илайш Мориба - 83'