58-годишният юрист Жоан Лапорта официално се завръща начело като президент на Барселона. Бившият шеф на каталунците спечели вота с 54.28 % процента от гласовете на имащите право на глас. За него са гласували 30 184 души. На второто място е Виктор Фонт с 29,99%, а трети се нарежда Антони Фрейша с 8,58 %.

В гласуването взеха участие и футболистите на клуба, в това число и световната мегазвезда Лионел Меси. Той пристигна в пункта за гласуване заедно с едно от децата си, но отказа да коментира каквото и да било и не направи никакво изявление.

Фактът, че си направи снимки с хората от щаба на Лапорта се разтълкува от агенция Европа Прес, че именно това е бил и фаворитът на аржентинския гений, уточнява "Монитор".

Още преди обявяването на финалните резултати третият в класирането Тони Фрейша направи изявление, в което поздрави Лапорта: "Искам да поздравя Лапорта за тази победа, която не подлежи на никакви дискусии. Оттук нататък ние всички трябва да подкрепяме нашия президент. Толкова голяма преднина при вота легитирима победата му при всички случаи".

Виктор Фонт също отдаде заслуженото на Лапорта и призна, че му е било трудно да го победи заради имиджа на Жоан от първата му ера на стадион "Ноу Камп".

"Барселона трябва отново да стане щастлив и устойчив икономически клуб. Пред нас стоят много цели и ние ще ги постигнем. За тази цел трябва да работим всички съвместно, ние сме едно забележително семейство. Най-голямото, което може да направим, е да обичае Барса повече от когато и да било. Да живее Барса, да живее Каталуния", бяха първите думи на Лапорта след избора му.

В последните две години положението около подалия оставка Хосеп Мария Бартомеу ескалира и заради финансови злоупотреби, които бяха открити, и заради неправилно разходване на бюджета и заради скандала БарсаГейт.

Там се разбра, че Бартомеу е финансирал пиар-компания, която се е занимавала със създаването на фейк-акаунти в социалните мрежи, чиято задача е била разпространението на недостоверна информация с цел да се очернят негови конкуренти и да се представя грешна картина за ситуацията в клуба, както и да се дискредитират звездите от ранга на Лео Меси.