Президентът на Барселона Жоан Лапорта беше сред хората, изказвали се против създаването на европейска Суперлига. Барса е сред 12-те клуба, които обявиха, че учредяват новия турнир и с това предизвикаха открита война в света на футбола.

Но медиите бързо напомниха, че преди изборите за президент на каталунците през март, Лапорта не криеше негативното си отношение към проекта. В предизборната си кампания, той беше заявил, че "Европейска Суперлига ще убие футболната индустрия". 

"Суперлигата представлява всичко, което е сбъркано във футбола. Става въпрос единствено за пари. Но това е само личното ми мнение от каквото съм чел и каквото е станало ясно за проекта досега", беше казал цитираният от webcafe.bg Лапорта пред радио COPE.

"Имам много малко детайлна информация за това как ще бъде организиран турнирът. Но съм по-скоро на мнение, че парите не са всичко".

Не е ясно дали в момента мнението на Лапорта е същото. Включването на Барселона в проекта беше договорено от неговия предшественик Хосеп Мария Бартомеу, който избърза да го обяви, когато сдаваше поста.

Лапорта се беше обявил за по-различни идеи на мястото на Суперлигата - като например разширено Световно клубно първенство или клубна Супер Световна купа, провеждана на всеки две години.