В най-инфарктния сезон в Примера дивисион през новия век Лионел Меси и Барселона посегнаха към дубъла – титла и купа. Каталунците счупиха прокобата на „Местая“ и победиха „Валенсия“ за първи път от 2016 година насам – 3:2. Разликата с „Атлетико“ е само две точки, а „дюшекчиите“ гостуват на „Камп Ноу“ през уикенда.

Във вихъра си отново беше Лионел Меси. Първо капитанът изпусна дузпа. За първи път в кариерата си се провали от бялата точка и в двата мача срещу един съперник. Пропускът обаче разгневи Меси и нападателят се отчете с два гола. За 50-и път в кариерата си Лео вкарва от пряк свободен удар, отбелязва "Труд".

Историята сочи титла за „Барселона“. В 13 от последните 16 сезона каталунците се позлатяваха в края, след като са спечелили 74 точки – днешната кота на тима. Не успяха само през 2012, 2014 и 2017 година. Те можеха да са първи сега, ако не беше конфузната домакинска загуба с 1:2 от „Гранада“ в четвъртък.

„Ние нямаме леки мачове – коментира защитникът Жерард Пике. – Трябва да затваряме двубоите по-рано. Ключът към успеха срещу „Валенсия“ е, че не се изнервихме и не изневерихме на стила си. Сега трябва да победим „Атлетико“ на всяка цена. После ще гледаме какво ще правят другите конкуренти „Реал“ и „Севиля“. Много е трудно да се каже кой ще стане шампион. Отсъствието на феновете от стадионите влияе много тежко на отборите. Но това не е в нашите ръце. Ако спечелим последните си четири мача, имаме голям шанс да сме шампиони.“

„Реал“ е с равни точки с „Барселона“ и по-добри показатели в преките двубои. Така е възможно каталунците да помогнат на „кралете“ за титлата при победа над „Атлетико“.