Барселона и Атлетико Мадрид завършиха 0:0 в един от най-важните мачове в Ла Лига този сезон. Двата отбора изпуснаха по няколко добри положения, а гол на Роналд Араухо в 70-та минута бе отменен.

Така Атлетико Мадрид запази първото си място в класирането с актив от 77 точки, но може да бъде изместен още утре вечер, когато Реал Мадрид посреща Севиля. „Кралете“ в момента са трети със 74 точки. Барселона пък пропусна да вземе победата във второ поредно домакинство и вече зависи от грешки на конкурентите, ако иска да спечели титлата. Три кръга преди края тимът на Роналд Куман е с актив от 75 точки.

Двубоят започна равностойно, като Атлетико Мадрид предимно се отбраняваше, но пък контраатаките на гостите не бяха никак безопасни. Още в третата минута Тома Льомар проби по лявото крило, влезе в наказателното поле, но не изстреля достатъчно добре топката и Тер Стеген улови без проблеми. Малко след това Луис Суарес отново тества нервите на Тер Стеген, след като стреля от пряк свободен удар. Немският вратар на домакините обаче улови.

В 19-та минута Атлетико бе много близо до гола, след като Марио Ермосо проби по лявото крило и центрира прострелно към Анхел Корея. Аржентинецът стреля към вратата от чиста позиция, но страхотна реакция на Клеман Лангле не позволи на топката да влезе в очертанията на вратата.

Барса отговори с далечен удар на Гризман, но пък и вратарят на каталунците имаше работа, след като трябваше да отразява изстрел на Маркос Йоренте, а след това чукна топката пред главата на Суарес.

Най-доброто положение за Барса бе в 41-та минута, когато Лионел Меси блесна с невероятно изпълнение. Капитанът на каталунците пое топката почти от центъра на терена, навърза няколко човека от защитата на Атлетико и от границата на наказателното поле стреля мощно към вратата. Ян Облак обаче прояви невероятен рефлекс и с върха на пръстите си отрази.

След почивката Барса натисна, но пък и защитата на Атлетико Мадрид се справяше повече от добре с атаките на домакините. В 62-та минута младокът Илаиш Мориба бе намерен в наказателното поле и стреля от воле, но шутът му бе блокиран. Малко след това Пике засече с глава центриране на Меси, но Облак улови хладнокръвно. Самият Меси също тества рефлексите на Облак с добро изпълнение на свободен удар. Словенецът отново нямаше грешка.

В 70-та минута Араухо си помисли, че е дал аванс на Барселона. Защитникът засече с глава центриране от лявото крило и най-накрая преодоля Облак. Уругваецът обаче е бе в положение на засада. Добрите изяви на домакините продължиха и в 85-та миута резервата Усман Дембеле направи нов пропуск. Алба проби и центрира от лявото крило, а французинът не успя да насочи с глава топката от десетина метра фронтално срещу вратата. В добавеното време на срещата Меси стреля опасно от свободен удар, но топката мина на сантиметри от гредата.

Барселона – Атлетико Мадрид 0:0

Барселона: Тер Стеген, Мингеса (46 – Араухо), Пике, Лангле, Дест (75 – Дембеле), Алба, Бускетс (32 – Мориба), Де Йонг, Педри (75 – Роберто), Гризман, Меси

Атлетико Мадрид: Облак, Савич, Фелипе, Ермосо, Трипиър, Коке, Йоренте, Льомар (13 – Саул; 67 – Феликс), Ферейра-Караско, Корея (73 – Кондогбия), Суарес