Барселона допусна купища грешки през този сезон, което продължава да отдалечава титлата от тима. Някои от тях бяха очаквани, докато други действия бяха чисто организационно сбъркани или предизвикани такива заради действия на ръководството и треньорския щаб.

В началото на сезона нищо не вървеше както трябва за каталунците. Клубът се намираше в президентска криза, периодът начело на Роналд Куман не тръгна добре, а почти напусналия през лятото Лионел Меси не бе на обичайната си висота - нещо, което се случваше много често в продължение на кампанията.

По едно време Барселона успя да се закрепи, Куман намери вярната стратегия и каталунците започнаха да жънат победа след победа. Отново се превърнаха в претенденти за титлата, но тогава дойдоха новите проблеми.

Барса спечели едва eдин от последните си четири двубоя в Ла Лига, а причините за това са много. Каталунците изглеждаха изключително уморени в последните си мачове, като самият Куман призна, че играчите му са претоварени от дългия сезон и многото изиграни минути.

Все пак, "лос кулес" имаше предостатъчно шансове да излязат начело, но ги пропуснаха. Най-големият дойде в директния сблъсък с Атлетико Мадрид, и то на "Камп Ноу", в който Меси и компания бяха занулени от поредния защитен шедьовър на Диего Симеоне. Атлетико пък си тръгна с точката, която и досега се оказва изключително важна в борбата за титлата.

Колкото до провала срещу Леванте, там в пълнота си пролича изтощението на играчите на Барселона. В голяма част от кампанията каталунците бяха принудени да играят в доста осакатен състав и определен брой играчи да изнасят мачовете на гърба си заради постоянните контузии като тези на Ансу Фати, Филипе Коутиньо, Сержи Роберто, Жерар Пике и Роналд Араухо.

Но най-големият проблем на каталунците през този сезон са допуснатите попадения. Отбраната на Барса е като разграден двор от години, което беше показано нагледно на няколко пъти и в Шампионската лига. Сега пък 36-те инкасирани гола са с девет повече от тези на Реал и с цели 13 повече от на Атлетико.

Част от проблема идва от индивидуалните грешки на Клеман Ленгле и Самюел Юмтити, но не са само те. Халфовата линия също не функционира перфектно и рядко си върши работата достатъчно добре - да предпазва защитната линия.

Куман трябва да поработи и върху ефективността на играчите си пред гола, тъй като през този сезон за пореден път стана ясно, че Барса далеч вече не може да разчита само на гения на Меси. На каталунците им трябва цялостна промяна и стил на игра, който да се възползва от всичко, което все още десетката може да даде, но не и цялата тактика да бъде основана на неговите способности с топка в крака.

Всъщност, все още не е ясно и дали Меси ще остане на "Камп Ноу" и през следващия сезон. Поне засега знаците са обнадеждаващи, но докато феновете не видят подписания договор, няма да се успокоят. А една изпусната титла по този начин и една раздяла с легендарния аржентинец през лятото ще ударят сериозно по клуба.

Материал на webcafe.bg