Само допреди няколко седмици Барселона беше в позиция да се качи на върха в Ла Лига и за известно време беше там. Преди да настъпи шокиращият пълен обрат и падението срещу средняка Гранада насред стадион "Ноу Камп".

Момчетата на Роналд Куман бяха на път да запишат уникален полусезон, но изведнъж се сринаха и имат само една победа в последните четири кръга. Така два кръга преди края на сезона изоставането от лидера Атлетико Мадрид е цели четири точки и титлата е мираж.

"Блаугранас" имат едва 76 точки и ако не спечелят двата си мача до края на сезона, ще имат най-слабия си точков актив за последните 13 години. Тимът спечели 82 точки през изминалата кампания и това е максимумът, който може да бъде постигнат сега.

Връщаме лентата назад към сезон 2007/08, който е сред най-слабите в новата история на Барса. Тогава отборът спечели едва половината си мачове, събра само 67 точки и завърши трети. А Франк Рийкард беше уволнен, за да започне златната ера на Пеп Гуардиола.

Само в четири случая от 2008 година насам Барса спечели по-малко от 90 точки. Рекордът е от сезон 2012/13, когато кампанията беше приключена с юбилеен актив от 100 пункта.