Барселона записа поредния ужасяващ сезон, макар да грабна Купата на Испания. Мечтата за титлата в Ла Лига се изпари и на теория след резила срещу Селта.

Утешителната награда за клуба е, че стана европейски шампион, макар и при жените. Каталунските дами ликуваха на финала в Гьотеборг с 4:0 над Челси.

Президентът Жоан Лапорта предпочете да е в Гьотеборг и да разлива шампанско с жените, които станаха първият испански тим, спечелил Шампионската лига.

"Нямам думи, в шок съм. Работихме здраво в продължение на дни, борихме се дълги години. Това е сбъдната мечта, постижението ни е вечно. Това е уникален момент за клуба. Да живее Барса, да живее Каталуния", сподели една от звездите на женската формация Айтана Бонмати.

Интригата в Гьотеборг приключи след 36 невероятни минути. В тях момичетата от Каталуня вкараха  и четирите попадения във вратата на лондонския отбор. За Барса се разписаха Путеяс, Бонмати и Хансен, а Леуполц си отбеляза автогол още след 33 секунди игра.

 

На трибуните бяха куп знаменитости, начело с носители на "Златната топка" като Луиш Фиго и Фабио Канаваро. Шефовете на УЕФА също бяха на финала, тъй като женският футбол е едно от най-бързо развиващите се звена на играта на континента.

Шефът на УЕФА Александър Чеферин изгледа мача през 3 места от Роман Абрамович, който пристигна в Швеция да гледа своя Челси на финала. Руснакът не е бил на мач на мъжкия отбор на неговия стадион "Стамфорд Бридж" от близо 3 години, след като Великобритания не подновява визата му за влизане в страната.