Новата ера в Барселона вече започна със завръщането на Жоан Лапорта на президентския пост. На стадион "Ноу Камп" се задава мащабна чистка и малцина са имунизирани, пише вестник "Спорт".

Според изданието само осем футболисти със сигурност няма да бъдат продадени. Това са Марк-Андре тер Стеген, Роналд Араухо, Оскар Мингеса, Френки де Йонг, Педри, Илайш Мориба, Ансу Фати и Лионел Меси (ако удължи изтичащия си договор).

Клубът не крие желанието си спешно да разкара следните ненужни: Нето, Самюел Юмтити, Жуниор Фирпо, Миралем Пянич, Рики Пуч, Филипе Коутиньо, Мартин Брайтуайт, Антоан Гризман и Осман Дембеле (ако не преподпише).

Ситуацията с Коутиньо и Гризман е по-деликтна. Тяхната класа е безспорна, но и двамата играят на приливи и отливи. И са единствените от списъка с напускащи, които наистина могат да донесат много пари на клуба. Затова и ще бъдат разкарани при добри оферти.

Има и една различна група от заслужили футболисти. Те са уважавани в съблекалнята и самият Лапорта ги цени много, но е готов да ги продаде при изгодни предложения. Става дума за Жорди Алба, Жерард Пике, Серхио Бускетс и Сержи Роберто. Четири продукта на Ла Масия, които минават за "свещени крави". В трудни времена като днешните и свещените крави лягат под ножа.

Лапорта е наясно, че възходът на целия клуб зависи от рестартирането на отбора и връщането на бойния му дух. А това със сигурност ще стане с вливане на качествена свежа кръв. Което пък няма как да мине без "обезглавяване" на някои от опитните бойци, за да могат новите да се наложат.