Капитанът на Барселона Лионел Меси изпрати разочароващ сезон, в който каталунците отново се провалиха в Ла Лига и Шампионската лига. Спечелената Купа на Испания беше чудесен десерт, но основното ястие липсваше.

Бълхата заби 30 шампионатни гола и с лекота грабна голмайсторския приз "Пичичи". За рекорден осми път и пети пореден. 

През 2010 аржентинецът заби 34 гола, а само две години по-късно наниза рекорднете 50 в Ла Лига. През 2013 те бяха 46, падайки до 37 през 2017 година. Така в следващите години Меси печелеше отличието с 34, 36 и 25 попадения.

Няма друг футболист в петте водещи европейски първенства, който да е ставал голмайстор пет поредни години и общо осем. В Испания най-близо до Лео е Телмо Сара с шест трофея "Пичичи". Уго Санчес и Алфредо Ди Стефано имат по пет отличия, от които четири поредни и за двамата.

В Германия №1 е Герд Мюлер (Байерн Мюнхен) със 7 голмайсторски отличия, а в Италия пет пъти го е правил Гунар Нордал с Милан. Във Франция №1 с пет приза е Жан-Пиер Пане за Олимпик Марсилия. В Англия Тиери Анри е на върха с четири отличия с екипа на Арсенал.

Големият въпрос сред феновете на Барселона е дали Меси ще преподпише своя договор, който изтича съвсем скоро - на 30 юни.