Атлетико Мадрид стана шампион на Испания, което даде повод за президента на клуба Енрике Сересо да изрази емоциите си в интервю за вестник "Марка".

Глъчката на тържествата все още отеква в главата му, когато Енрике се появява, точен както винаги, за шампионското интервю. На кратката разходка до легендарния фонтан "Нептун" президентът получава много поздравления от анонимни хора, а преминаващите шофьори надуват клаксоните на колите. Изрази на радост, които приема с емоция. Както и стотиците съобщения, които му пратиха и на които отговори едно по едно след финиширането на Атлетико на върха в Ла Лига. Специална, изстрадана, отпразнувана със стил и потвърждаваща мястото на клуба в глобалния елит. Такава бе годината за рохибланкос!

Поздравления за титлата, господин президент.
- Много благодаря. Мина страхотна събота и още по-добра неделя.

Радвате ли се за някого по-конкретно?
- За всички от Атлетико. Беше много тежък и дълъг сезон. Изглеждаше, че сме си свършили работата, но после трябваше да се борим докрай, за да получим титлата в лигата.

След като съперниците ви стопиха 10 точки аванс на върха, накрая смятахте ли, че титлата е застрашена?
- Направихме великолепен първи полусезон с 50 точки. Стартирахме втория добре, след което имахме лек спад, но за щастие бе преодолян. Имахме равенства и загуби, които ни принудиха да започнем отначало след всичко, което бяхме спечелили през последните месеци.

Дори в последния кръг срещу Валядолид страдахте повече от очакваното...
- Мина нормално. Те ни вкараха в началото и разполагахме с достатъчно време да се върнем. Преди това срещу Осасуна бе по-трудно, защото имахме само 10-ина минути да обърнем. Накратко, постигнахме това, което търсихме цяла година, а именно да спечелим лигата.

Титла, за която трябваше да чакате до последната секунда на последния мач...
- Знаете как е във футбола. Ако си на наше място, мислиш, че Реал ще загуби или ще завърши наравно в своя мач, но след това вкара гол в последната минута. Несигурността на резултата винаги е налице, така е във всеки двубой.

Как се чувства президент, когато вижда червено-бялата еуфория по улиците.
- Естествено е, когато един от Атлетико види друг от Атлетико, двамата се прегръщат и си казват с радост: "Направихме го"!

Какво казахте на треньора Симеоне?
- Силно се прегърнахме, след което не бе нужно много повече. Тази прегръдка каза всичко. Означава, че си постигнал една мечта, сбъднал си проекта и си бил на висота срещу обстоятелствата през целия шампионат... И преди всичко си знаел как да се бориш за постигането на целта, което е най-важното нещо.

Диего Симеоне ли е едно от големите имена на тази Ла Лига?
- Той е страхотен треньор. През последните осем години Барса спечели четири титли, Реал две, а Атлетико също две. Това доказва, че наистина е превъзходен специалист. И тук дори не визираме всички останали отличия, които спечели, откакто е с нас. Практически излиза средно по трофей на сезон.

Ще бъде ли удължен договорът на треньора?
- С него няма проблем и Чоло ще бъде в клуба, докато той си поиска.

Какво е усещането да видите играчи като Суарес да плачат на терена?
- Това е ценна емоция, която ви показва чувствителността на футболистите. Те не са машини, а човешки същества, които се вълнуват, забавляват, смеят се и плачат... Когато един футболист спечели Ла Лига, наистина има много причини да се вълнува и да пролее няколко сълзи.

Заслугата е на целия отбор, но сякаш е показателно, че именно Луис Суарес вкара головете за последните две победи...
- Луис е голмайстор и неговата мисия във футбола е да вкарва. Той отбеляза два много важни гола в последните два кръга и наистина всички сме много щастливи. Суарес също. Добави още една титла, а на "Хосе Сория" не липсваше играч, който да отиде да го прегърне. Такива са обстоятелствата. Има моменти, когато си мислиш, че не можеш да вземеш топиграч, но в крайна сметка го привличаш. Друг път се случва обратното, но в случая с Луис имаше специфична ситуация в Барселона и накрая всички излязохме печеливши от нея. Барселона, от една страна, Суарес, от друга, и ние също. Но този, който трябва да е най-щастлив, е играчът, който донесе двете шампионски победи. Сигурен съм, че никога няма да забрави тези голове.

И самият Суарес вече каза, че ще продължи с Атлетико още една година.
- Той си има договор. Ако иска да продължи, ще го направи, защото мисля, че е щастлив и се чувства много комфортно тук.

Още едно име е написано с главни букви този сезон: Маркос Йоренте.
- Той направи великолепна кампания. Освен това е млад и с впечатляващо бъдеще. Физически е най-силният от всички.

Мислите ли вече за подкрепления за другия сезон?
- Много сме доволни от това, което имаме. Годината ще бъде трудна за всички, защото загубихме много пари и това се отразява на конкурентоспособността. Икономическите условия не са подходящи за големи трансфери.

Как пандемията повлия икономически на Атлетико?
- Е, всички отбори са загубили много пари. Това, което трябва да направим, е да се опитаме да ги наваксаме през следващите сезони.

Добре ли се плаща в Испания да си шампион?
- Знам, че нещо се получава, но не знам сумите. По-важното за нас е спортната част, а ние през последните години постигнахме целите. От много време насам сме сред най-големия елит на Европа. Сега ни слагат в Топ 4 на континента според класацията на УЕФА, така че това е нашата сила в глобален план.

Да се върнем към Ла Лига. Решенията на ВАР породиха много противоречия. Смятате ли, че тази система реши титлата?
- Аз лично не я харесвам, но не мисля, че Ла Лига се е решила от ВАР. Има своите предимства и недостатъци. Преди бяхме на принципа един съдия - един проблем. Сега с ВАР станаха повече.

Какво привлече вниманието ви в испанския шампионат?
- Ла Лига е много сложна. В Испания има 20 фантастични отбора. Затова трябва да имаш много подготовка да издържиш до последно и да бъдеш шампион.

Лапорта (президентът на Барса) обади ли ви се, за да ви поздрави?
- Да, веднага, в минутата след края на мача с Валядолид.

Ами Флорентино Перес (президент на Реал М)?
- Все още не (интервюто е проведено в понеделник следобед).

Кметът на Мадрид каза, че тази лига е най-специалната.
- Съгласен съм с него. Това наистина е много специална лига, защото ситуацията в цял свят е извънредна. Играта без публика няма нищо общо, защото играчите, когато излязат на терена, искат да видят страхотна атмосфера, а не празни трибуни, пълни с бетон или пластмаса поради пандемията.

Завършваме с най-повтарящия се въпрос: Какво заглавие ще сложите на филма за тази лига?
- Бих казал: "Най-вълнуващата през последните 50 години". И без съмнение най-конкурентната.

 Хуан Игнасио ГАЯРДО, Роберто ГОМЕС MARCA, превод на в-к "Тема спорт"