Самюел Юмтити беше приет с огромни очаквания в Барселона през лятото на 2016 година, когато пристигна от Лион. И игра блестящо в първите си два сезона. Когато беше здрав. После стана световен шампион с Франция и отговорността пред него на стадион "Ноу Камп" стана още по-голяма.

Като смел лъв той изобщо не се уплаши. Но съдбата имаше други планове за него. Потопи го целия в магнетична слава и след това превърна живота му в кошмар. Рязкото изкачване на здравеняка към върха на футболната пирамида приключи заради тежка контузия в коляното, която се повтори. И дори се заговори, че кариерата на Самюел може да приключи по подобие на тази на Карлес Пуйол.

Договорът на Юмтити е до лятото на 2023 година, но в Барселона не го искат. Вече няколко сезона. Футболистът отказва оферти от клубове, които според него не отговарят на нивото му. И затова му се налага да търка пейката, освен ако отборът не е сполетян от дефанзивна криза и няма кой друг да влезе на терена.

Завръщането на рожбата на Ла Масия Ерик Гарсия със сигурност означава, че Барса ще продаде Юмтити през лятото, пише "Спорт". Или поне ще направи всичко възможно, за да го разкара. Веднъж завинаги. Някогашният титан се превърна в един "строшен" натрапник. Стълбът в защитата вече е в ролята на ненужен и посредствен аматьор, който стои на хранилка. Тъжно. Защото този футболист беше от най-висока световна класа.

Към момента информираният за решението на клуба Юмтити е шести избор за титуляр сред централните защитници. Пред него са Гарсия, Жерард Пике, Клеман Ленгле, Оскар Мингеса и Роналд Араухо. До лятото на 2018 година кариерата и животът на Юмтити бяха приказка. И никой не завиждаше на симпатичния французин. А в момента той буди само съжаление. На целия свят.

 

Материал на Gol.bg