Президентът на Барселона Жоан Лапорта обяви официално напускането на легендата Лионел Меси.

На официална пресконференция, Лапорта каза: „Меси оставя незаличимо наследство. Той е най-успешният играч на най-успешния клуб. Ще има преди и след него. Ние сме му вечно благодарни. Лигата се управлява по правилото за финансов феърплей и поради тази причина не успяхме да регистрираме Лео. Клубът е над всеки играч, дори и той да е най-добрият в историята, Барселона е над всичко. Когато пристигнахме в клуба, след първите заключения на одита и закриването на сезона, цифрите изглеждаха по-добри. Но те са много по-лоши от очакваното. Това доведе до много по-високи очаквани загуби, много по-висок очакван дълг. Това означава, че с настоящите спортни договори сметката за заплати е много по-висока. Няма марж на заплатата. Жестокото управление на предишното ръководство направи невъзможно да затворим тази сделка. Това е тема, несъвместима с честната игра.

Меси искаше да остане в Барселона и ние искахме той да остане, но това беше невъзможно. За да го има този феърплей, Барса трябваше да ипотекира клуба за половин век, да продаде част от аудиовизуалните права. Не съм готов да направя това за никого. За щастие имаме 122-годишна история, която е над играчите, дори над най-добрия играч в света. Ще бъдем вечно благодарни, но клубът е преди всичко".

"Лео заслужава всичко, той показа своята признателност към Барса, желанието си да остане. Ако ми позволите лична оценка, аз съм тъжен, но направихме най-доброто за клуба. През тези месеци минахме през различни фази. Първото споразумение беше за две години и той прие. Но Ла Лига не го позволи. След това направихме петгодишна оферта, която Лео също прие. Мислехме, че Ла Лига ще приеме този договор, но в крайна сметка и това не отговаряше на феърплея. Поради обстоятелствата трябва да обявим сбогуването си”, каза още Лапорта. 

"Лео искаше да остане и очевидно не е щастлив. Пожелавам най-доброто на него и семейството му. Той направи клуба страхотен, Барса е неговият дом и винаги ще бъде", добави Лапорта.

Както вече стана ясно, намаляването на заплатите и спазването на финансовия феърплей не позволиха на Барса да преподпише договор с Меси и късно снощи стана ясно, че той напуска клуба.