Няколко дни след потвърждението от страна на президента на Барселона Жоан Лапорта, че Роналд Куман остава начело на клуба, испанецът е обсъдил бъдещето с евентуалния бъдещ наставник на каталунците Шави, съобщи "Мундо Депортиво". Миналата неделя журналистът Джерард Ромеро разкри в своя канал Twitch, че Шави е избраният вариант, в случай че Куман бъде уволнен и дори обяви, че вече има споразумение между двете страни, нещо, което беше отречено. А вчера Джорди Грау по Esport3 разкри, че Лапорта е възобновил контакта с Шави тази седмица. Отношенията между двамата винаги са били добри.

Президентът е обяснил на Шави случилото се през последните седмици и аргументирал причините, които го накараха да ратифицира доверието си към Куман. "И Лапорта, и Шави са доволни, след като отново са влезли в контакт и подчертават доброто настроение в разговорите си, като по този начин възстановиха връзката помежду си, която винаги е била отлична. Те не бяха говорили от декември миналата година и едва през това лято бяха разменили няколко съобщения в „whatsapp“ за рождения ден на Лапорта. През това време има много близки хора и до двамата, които са действали като мост между тях, особено Алехандро Ечевария, близък техен приятел. През последните седмици вариантът Шави като заместник на Куман набира популярност в клуба", съобщи още "Мундо Депортиво". 

Тези дни в социалните мрежи се разпространи интервю на Лапорта от 2017 г., в което той казва, че „никой няма познанията за Барса и футбола, каквито има Шави“, защото те са най-сходни с тези на Гуардиола.

Вицепрезидентът Рафа Юсте и Жорди Кройф бяха големите защитници на Роналд Куман, докато останалата част от борда и спортната структура заложиха на замяната на пейката и на Шави като най-добрия вариант. Матеу Алемани поддържа отлични отношения с агентите на Шави от години и е наясно с договора на наставника в Катар, който е в сила до 2023 г. Въпреки че в контракта му вече няма клауза за напускане, в случай че му се обади Барса, Шави би говорил с шейха, ако това се случи. Лапорта вече знае, че Шави би бил готов да поеме предизвикателството да тренира Барса в настоящата ситуация, пише "Труд". 

Въпреки че Лапорта изрази доверието си към Куман, холандецът предупреди, че „резултатите управляват и след почивката има три мача, които трябва да спечелим“. Треньорът е наясно, че срещу Валенсия, Динамо Киев и Реал Мадрид бъдещето му отново е заложено на карта. Трите мача се играят у дома на "Камп Ноу", а на 22 октомври Ал Сад, клубът на Шави играе финал за Купата на емира, най-престижната титла в страната. В края на месеца предстои развитие на ситуацията.