В Барса вече всички са наясно с това - настоящият сезон ще е преходен. Някой трофей ще е неочакван бонус, а надеждите са младите звезди да понатрупат опит, да се наложат и в следващите години да атакуват най-важните цели - Шампионската лига и Примера.

Реалността е, че наставникът Роналд Куман продължава да поддържа доверието на борда на директорите и че трябва да се случи някаква истинска хекатомба, за да се променят нещата. 

Все пак преждевременното му уволнение не бива да се изключва, но едно е напълно сигурно - нидерландецът няма да просъществува на "Камп Ноу" отвъд юни 2022 г., когато изтича договорът му. Нататък Лапорта и свитата му знаят, че нямат право на повече грешки. Просто феновете не са склонни да им отпуснат още един шанс.

Основният план е подсилване на отбора с един или двама от световна класа на невралгични позиции, каквато е централната зоната на атаката и преди всичко наемането на супертреньор с безкомпромисен характер, с когото да започне печеливш цикъл.

Фигурата на Шави Ернандес винаги ще се вижда на хоризонта, но голямата мечта е Юрген Клоп - треньор, който вече седми сезон е начело на Ливърпул и който може да реши да си тръгне по-рано от "Анфийлд" въпреки факта, че има договор до средата на 2024-та.

На този етап Барса вече сондира какво планира германеца за бъдещето си и информацията не буди оптимизъм. Вярно е, че миналият сезон за малко да се превърне в катастрофа (ако "червените" не се бяха класирали за Шампионската лига), но вижте какво се случва през този.

Отделно хер Клоп не желае да открехва твърде много вратата за евентуално предсрочно напускане на Ливърпул, тъй като се превърна в полубожество за феновете, има цялата власт в ръцете си и пълното доверие от страна на ръководството. Те инвестираха търпението си - той им се отплати с печеливш проект.

Но нека видим как ще завърши кампанията и какво са готови да предложат от Барса, за да го изкушат. В момента каталунците са в нокдаун, но при колоси като тях нещата бързо търпят големи промени. При наличието на дългосрочна визия и осигуряването на финансова стабилност треньорският пост на "Камп Ноу" е мечта за всеки.

В клуба достигнаха до заключението, че "дебелият" залог трябва да се постави на възможно най-класен наставник с всички прилежащи характеристики, които включва това определение - роден победител, изкусен тактик, отличен психолог и специалист, който е способен да пришпори отбора и над лимита на възможностите му. Накратко - Юрген Клоп.

Мениджърът на Челси Томас Тухел е друга опция, пише webcafe.bg. Той обаче също има солиден договор със "сините" и провалът им трябва да е наистина оглушителен, за да реши да напусне "Стамфорд Бридж" още през лятото на следващата година.

Новият наставник е основното предизвикателство за шефовете на Барса, които са пределно наясно, че клуб от този ранг не може да се лута дълго в посредственост. И цялата енергия е насочена към това бъдещо назначение, от което може да започне нова златна ера от ранга на тези на Рийкард, Пеп или Луис Енрике. В настоящият момент обаче мечтата "Клоп" изглежда твърде невъзможна.