Барселона е на прага на отпадане от Шампионската лига още в груповата фаза, след като не успя да победи у дома Бенфика - 0:0. Каталунците се нуждаеха от задължителна победа, за да си гарантират място в осминафиналите, но под проливния дъжд на “Ноу Камп” не успяха да реализират.

Хората на Шави имаха своите шансове, след като през първото полувреме удар на Юсуф Демир удари гредата, а гол на Роналд Араухо в края бе отменен. Португалците също имаха нещастието да видят как им отменят гол, след като в края на първата част Николас Отаменди видя високо вдигнатата ръка на рефера. В добавеното време на срещата Бенфика пропусна да убие каталунците, но Харис Сеферович направи феноменален пропуск.

Така след пет мача в Група Е към момента Барселона е на второто място в групата със 7 точки, с две повече от Бенфика. В последния кръг на 8 декември обаче каталунците гостуват на 100-процентовия Байерн Мюнхен (15 точки в групата), докато Бенфика посреща у дома аутсайдера Динамо Киев. По този начин, ако иска да разчита на себе си и да гарантира участие си в осминафиналите, Барса трябва да победи в Мюнхен.

Проливният дъжд направи условията по-неприятни и за двата отбора, но въпреки това изглеждаше, че каталунците имаха контрола върху топката. Още в осмата минута Юсуф Демир загатна за таланта си с фалцов удар, който беше отменен от Влаходимос. Гръцкият вратар на гостите показа класа и в 28-та минута, когато отрази шут на Жорди Алба, а малко преди това младокът Гави стреля неточно от добра позиция.

Гостите отговориха с опасен удар с глава на Яремчук, след центриране от ъглов удар. При последвалото му изпълнение Николас Отаменди опъна мрежата зад Тер Стеген. Реферът обаче отмени гола, тъй като при центрирането топката напусна очертанията на терена.

В края на първото полувреме Демир бе са сантиметри от гола. 18-годишният австриец проби от десния фланг към центъра на наказателното поле и стреля фалцово към далечния ъгъл. Топката обаче се отби в напречната греда.

Второто полувреме се игра почти изцяло в половината на португалците, които опитваха с контраатаки да шокират каталунците. В 57-та минута Мемфис Депай беше изведен в наказателното поле, финтира един от защитниците, но не успя да си нагласи топката на десния крак и друг бранител в бяло успя да изчисти топката.

Бенфика имаше хубаво положение за гол в 65-та минута, когато влезлият като резерва Дарвин Нунес изпревари Жерард Пике, но не успя да нанесе точен удар. Шави пък пусна в игра Усман Дембеле, който определено раздвижи събитията в противниковата половина. В 68-та минута французинът проби по дясното крило и центрира прекрасно в наказателното поле, където Фенки де Йонг на скорост засече топката с глава под гредата. Влаходимос обаче реагира блестящо и изби.

В 83-та минута Дембеле отново се впусна по дясното крило и центрира опасно към вратата на Бенфика. Влаходимос увисна, но Жилберто успя да изчисти в близост до аутлинията. Минута по-късно Барса триумфира, след като Роналд Араухо засече центриране отляво във вратата на Бенфика. Голът обаче бързо бе отменен заради засада.

В добавеното време на срещата Дембеле бе изведен на страхотна позиция, но Николас Отаменди направи невероятен шпагат и изби топката в ъглов удар. В 3-та минута на добавеното време Харис Сеферович направи пропуска на годината. Швейцарският национал изскочи сам срещу Тер Стеген, копна топката над него, но след това не успя да я насочи в опразнената врата. Този гол щеше да класира Бенфика в следващата фаза и да елиминира Барса.

Барселона - Бенфика 0:0

Барселона: Тер Стеген, Араухо (87 - Гарсия), Пике, Лангле (86 - Дест), Алба, Бускетс, Нико, Ф. Де Йонг, Демир (66 - Дембеле), Гави, Депай

Бенфика: Влаходимос, Фертонген, Отаменди, Алмейда, Грималдо (81 - Сеферович), Марио (59 - Таарабт), Вайгъл, Жилберто, Силва (70 - Лазаро), Евертон (70 - Пици), Яремчук (59 - Нунес)