Първата загуба на Шави като наставник на Барселона беляза доста притеснителен антирекорд за каталунците. „Блаугранас“ отстъпиха с 0:1 на Бетис на „Камп Ноу“ в сблъсък от 16-ия кръг на Ла Лига.

Така Барса има на сметката си едва 23 точки след изиграването на 15 мача (1 мач на тима бе отложен), което е най-лошото начало на сезон в шампионата за тима от зората на този век.

От сезон 2002/2003 г. каталунците не са били толкова посредствени в представянето си в испанския шампионат. Тогава под ръководството на Луис ван Гаал и след това на Радомир Антич каталунците събират едва 22 точки след изминаването на 16 кръга от Ла Лига.

Впоследствие отборът се добира до 6-о място и право да участва в Купата на УЕФА, хващайки последния влак за европейските клубни турнири.

Сега „блаугранас“ изостават на 16 точки от лидера Реал Мадрид и на 7 от Реал Сосиедад, който е четвърти и за момента взима последната квота за участие в Шампионската година през следващия сезон.

По-лошата новина за Шави е, че следващият мач на Барса е гостуване на Байерн Мюнхен в Шампионската лига, след което каталунците може да отпаднат още в групите на турнира, което не се е случвало от 21 години, пише "Новспорт".