Президентът на Барселона Жоан Лапорта и целият му работен екип анализираха резултатите от референдума, който се проведе между членове на клуба тази неделя. Партньорите подкрепиха с 87,8 процента от гласовете тегленето на заем от 1.5 млрд евро за изграждането на новия "Камп Ноу" през проекта Espai Barça.

„Това е исторически ден. Членовете на Барселона гласуваха масово в подкрепа на финансирането на Espai Barça, ратифицирайки решението на делегатите. Изразявам моите благодарности“, каза президентът.

"Барселона за пореден път демонстрира своето демократично призвание, силата си като модел на управление, своя новаторски дух и своята глобална и приобщаваща воля. Това е успех за Барселона, ние се гордеем с нейната уникалност. Искам да благодаря на всички служители. Ние се гордеем с клуба", каза още Лапорта, цитиран от испанските медии.

Освен това адвокатът се похвали с факта, че е извършил телематично гласуване. „Ние сме пионери в това“, увери той. „Ще действаме с ефективност и максимална прозрачност. Колективна мечта е Espai Barçа, а ние поемаме отговорност да я осъществим", завърши той.

Барселона прие новия финансов план, в който е включена инвестицията от 1.5 милиарда евро, с която ще се реновира освен стадионът и зала "Палау Блауграна" и цялата инфраструктура на съоръжението. Реконструкцията на стадиона е приоритет и се очаква да бъде завършена до края на 2025 г.

Работата ще започне през 2022 г. и крайната цел е да се увеличи капацитетът на "Камп Ноу" до 105 000 места. Това ще го направи най-големия стадион в Европа. 

Очаква се Барселона да си върне инвестицията и да печели по 200 млн. евро годишно от спонсорски договори, права над името на стадиона, продажба на билети, кетъринг и организиране не различен тип мероприятия. Очаква се баскетболната зала "Палау Блауграна" да бъде завършена до 2026 г.