Барселона започна защитата си на Купата на Краля с трудна победа с 2:1 като гост над третодивизионния Линарес Депортиво.

1/16-финалният сблъсък се оказа доста напечен за каталунците и те трябваше да правят обрат на кокетния стадион в Андалусия.

Домакините, които допреди тази вечер не познаваха вкуса на загубата в 8 поредни мача и в турнира елиминириха елитния Алавес, поведоха.

Това стана в 19-ата минута чрез Уго Диас, който беше точен с глава. Барса успя да изравни чак след почивката с гол на резервата Усман Дембеле, а в 69-ата Феран Жутгла оформи крайния резултат.

Така Барселона спази традицията от последно време да побеждава трудно отбори от по-долни дивизии на старта в надпреварата, а повторен дебют за отбора направи 38-годишният Дани Алвеш, който действа в халфовата линия и игра през целия мач.


Барса логично започна мача с по-голямо самочувствие и можеше да поведе още в 5-ата минута. Роналд Араухо се пребори със съперник след изпълнение на корнер и засече с глава, но покрай дясната греда.

Домакините отговориха с неточно изпълнение на Франк Карнисер, а после Илиас Ахомаш пропусна да вкара за каталунците след страхотен удар, излязъл в аут.

Така се стигна до 19-ата минута, когато Линарес Депортиво поведе. Карнисер центрира отлично в наказателното поле, където Уго Диас засече прострелно с глава и матира Нето за 1:0!

Барселона веднага се хвърли в атаки, но на два пъти Нико не успя да се възползва пред открилите му се възможности. В края на полувремето Рики Пуч се озова на добра позиция, но стреля в аут.

На почивката Шави Ернандес взе мерки и пусна в игра Жерард Пике, Френки де Йонг и Усман Дембеле. Този ход се оказа отличен и в 63-ата минута френският национал изравни резултата.

Той получи пас от Оскар Мингеса на границата на наказателното поле, завъртя се и с изпълнение в долния ляв ъгъл вкара за 1:1!

Малко по-късно гол на Линарес беше отменен, след което Барса стигна до пълен обрат. Феран Жутгла засече подаване на Нико и остави вратаря безпомощен за 2:1!

Третодивизионният тим не се предаде и в 75-ата минута гредата спаси Нето след чудесно изпълнение на Кристиан Караседо.

В 78-ата минута Дембеле можеше да сложи точка на спора. Той направи отличен рейд, навлезе в наказателното поле и отправи мощен удар, но напречният стълб спаси домакините.

До края Линарес се опита да стигне до изравняване, но така и не успя. В 86-ата минута статистиката показваше 8:21 голови положения в полза на гостите.

Линарес – Барселона 1:2

Голмайстори: 1:0 Диас (19), 1:1 Дембеле (63), 1:2 Жутгла (69)