Атлетик Билбао се класира за четвъртфиналите на турнира за Купата на Краля в Испания след драматична победа с 3:2 след продължения над Барселона на своя “Сан Мамес”. Баските изиграха страхотен мач и пропуснаха много положения, заради което можеха да бъдат наказани.

Капитанът Икер Муниаин даде аванс на тима си още във втората минута, но в 20-та Феран Торес изравни с дебютния си гол за Барса. В края на мача Иниго Мартинес (86) си помисли, че е донесъл успеха на баските, но в 92-та минута Педри реализира за 2:2 и прати мача в продължения. Там драмата продължи, а Муниаин все пак се превърна в герой за тима си, след като реализира дузпа в 105-та минута.

Атлетик Билбао загатна още от втората минута, че голямата цел е класиране за четвъртфиналите. Само 120 секунди след първия съдийски сигнал Икер Муниаин даде аванс на домакините. Много активният по дясното крило Нико Уилямс направи първия си пробив и намери в наказателното поле Минуаин. Капитанът стреля по прекрасен начин фалцово към далечния ъгъл и не остави никакви шансове на Тер Стеген - 1:0.

След още пет минути Атлетик имаше втора възможност за гол. Берчиче проби добре по лявото крило и подаде на Нико Уилямс, който обаче не успя да засече добре топката.

В 20-та минута Феран Торес вкара дебютния си гол за Барселона след ново магическо изпълнение. Привлеченият от Манчестър Сити нападател бе намерен в наказателното поле на домакините и с прекрасен удар в далечния горен ъгъл направи 1:1.

Хубавите положения до края на полувремето продължиха. В 26-та минута Оскар де Маркос стреля неточно, а малко след това Феран Жутгла засече с глава центриране от дясното крило, но прати топката над вратата на домакините.

Нико Уилямс продължи да тероризира Жорди Алба по фланга и в 29-та минута отново направи страхотен пробив и хубаво центриране в наказателното поле. Муниаин засече топката с глава и остави на място Тер Стеген. Тя обаче мина на сантиметри от гредата.

В 32-та минута Нико Уилямс бе изведен сам срещу стража на гостите, който обаче успя да отрази удара на младока. До края на полувремето Сансет и Раул Гарсия също нямаха късмет пред вратата на каталунците.

Второто полувреме започна с шанс на баските и в 51-та минута Тер Стеген трябваше да отразява удар на Нико Уилямс. Десетина минути по-късно крилото проби отдясно и намери в наказателното поле брат си Иняки Уилямс, чийто удар обаче бе доста неточен.

До края на редовното време и двата отбора опитаха да решат мача в своя полза, но гол така и не падна. Най-близо бе Иняки Уилямс, който в 85-та минута центрира от дясното крило, но топката тръгна застрашително към вратата на каталунците и се отклони в напречната греда.

Минута по-късно феновете на “Сан Мамес” изригнаха. Муниаин центрира от свободен удар, последва страхотно разбъркване в наказателното поле на каталунците, където централният защитник Иниго Мартинес успя да добута топката в мрежата. Малко след това Беренгер вкара и трети гол, но той бе отменен заради засада.

Драмата на “Сан Мамес” обаче не бе приключила. Барса се хвърли на тотален щурм и в 92-та минута успя да изравни резултата. След центриране в наказателното поле на домакините Дани Алвеш успя с нещо като задна ножица да насочи топката около точката на дузпата. Там Педри я намери с плътен удар и не остави шансове на Агиресабала за 2:2.

В продълженията Барселона опита да държи повече топката. В 96-та минута обаче Иняки Уилямс опита да изненада Тер Стеген с далечен удар, но топката профуча покрай гредата.

Развръзката дойде в края на първото продължение. Нико Уилямс центрира за пореден път от дясното крило, а топката се отклони от ръката на Жорди Алба. Първоначално реферът не отсъди дузпа, но след като видя положението, посочи бялата точка. Икер Муниаин реализира хладнокръвно и направи 3:2.

В началото на второто полувреме Феран Жутгла вкара за 3:3, но голът много бързо бе отменен заради засада. До края каталунците натискаха, но не успяха да се върнат за трети път в мача и победата остана на “Сан Мамес”.

Атлетик Билбао - Барселона 3:2
1:0 Икер Муниаин 2’
1:1 Феран Торес 20’
2:1 Иниго Мартинес 86’
2:2 Педри 90+2’
3:2 Икер Муниаин 105+2’-д

Атлетик Билбао: Агиресабала, Де Маркос (106 - Лекуе), Вивиан, Мартинес, Берчиче, Весга (117 - Ноласкоин), Д. Гарсия, Н. Уилямс (110 - Сарага), Муниаин, Сансет (52 - И. Уилямс), Р. Гарсия (79 - Беренгер)

Барселона: Тер Стеген, Алба, Пике, Араухо, Алвеш, Бускетс, Педри (105 - Брейтуейт), Гави (61 - Ф. Де Йонг), Жутгла (61 - Фати; 96 - Дест)), Ез Абде (46 - Нико), Торес