Барселона постигна късна измъчена победа с 1:0 над Алавес като гост в мач от 22-ия кръг на испанската Ла Лига.

Двата отбора изиграха среща за забравяне, в която каталунците владееха топката, но нямаха представа какво да правят с нея в последната третина на терена на стадион "Мендисороса". 

Домакините дори можеха да открият резултата точно преди паузата, но Понс би право в ръцете на тер Стеген. Към края на редовното време отново Алавес създаде голяма опасност, но Хоселу би покрай гредата с глава. В 87-ата минута Барса все пак се докопа до скъпоценното попадение, дело на Френки де Йонг.

Барса съкрати изоставането си от лидера Реал Мадрид (50 точки) и вече заема пета позиция с 35 пункта. Алавес е предпоследен със 17 точки.


Момчетата на Шави наложиха териториален превес още от самото начало и домакините не можеха да "пипнат" топката. Това обаче по никакъв начин не се отразяваше на интересните моменти, защото в първите десетина минути такива липсваха напълно.

Чак в 13-ата минута Барса сътвори нещо смислено - Педри центрира към наказателното поле, където Люк де Йонг стреля много зрелищно от воле, но покрай целта.

Новото попълнение Феран Торес реши да настройва мерника си и първата му стрелба се оказа доста разочароваща. После лидерът на средната линия на гостите Серхио Бускетс би с глава от дистанция, но се получи нещо като подаване за вратаря Фернандо Пачеко.

Точно в края на първото полувреме се стигна и до първата голова възможност, която за изненада за мнозина беше за Алавес. Пере Понс отне топката, напредна и се озова очи в очи с Марк-Андре тер Стеген, но острието на домакините би право в обсега на вратаря. 

Началото на второто полувреме беше като първото - скука и липса на интересни моменти. Беше изминал час игра, когато Жерард Пике беше изпуснат от защитата на Алавес при статично положение, но испанецът изигра ситуацията като типичен бранител и не успя да отбележи.

Предимството на Барса се изразяваше в почти всички показатели, но в играта на отбора липсваше острота и фантазия. Двубоят продължаваше да бъде все така монотонен, а в 78-ата минута Алавес дори можеше да отбележи, но Хоселу стреля неточно с глава.

В 87-ата минута Барса все пак намери начин да накаже своя противник. Феран Торес получи пас зад защитата на Алавес и пусна за оставения напълно непокрит Френки де Йонг, който вкара на празна врата.

 

Алавес - Барселона 0:1

0:1 Френки де Йонг - 87'