Барселона се завърна с равенство в Лига Европа - 1:1 у дома срещу Наполи. Каталунците имаха сериозно превъзходство в този първи мач от 1/16-финалите на турнира, но изоставаха в резултата след гол на Пьотър Жиелински в 29-та минута. Феран Торес се отчете с три сериозни пропуска, но пък вкара първия си гол за каталунците с точно изпълнение на дузпа в 59-та минута.

Така Барсе не успя да победи в първия си мач в Лига Европа от сезон 2003/2004 и остави развръзката за реванша в Неапол следващата седмица.

Барселона започна много агресивно срещата, с много висока преса и в първите двайсетина минути каталунците имаха сериозно надмощие. Още в 5-та минута Педри имаше огромен шанс, след като получи подаване от Феран около границата на наказателното поле, но стреля неточно покрай вратата. Малко след това и Нико изскочи на стрелкова позиция, но от малък ъгъл стреля в ръцете на Мерет.

Първата по-сериозна атака за Наполи бе в 22-та минута, когато Виктор Осимен бе изведен зад защитата на Барса, но и той от малък ъгъл стреля в тялото на вратаря.

Развръзката за първото полувреме дойде в 28-та минута. Тогава Обамеянг изведе Феран Торес сам срещу вратаря на гостите. Испанският национал обаче стреля много неточно. Последва контраатака, при която Наполи реализира. Жиелински беше намерен в наказателното поле на каталунците, но ударът му бе спасен от Тер Стеген. Топката отново се върна при поляка, който вече нямаше прошка - забоде я под гредата и направи 1:0 за италианците.

До края на полувремето Барса натисна, но Феран стреля с глава покрай вратата, а гостите така и не допуснаха сериозна неточност в отбраната си.

Втората част отново започна със сериозен натиск на каталунците, като минути след подновяването на играта Обамеян пак изведе на превъзходна позиция Феран Торес. Испанецът в един момент бе сам на границата на наказателното поле, но Ди Лоренцо бързо затвори празните пространства, а впоследствие изчисти топката.

Така се стигна до 57-та минута, когато Барселона изравни от дузпа. Ситуацията беше странна, тъй като Адама Траоре опита центриране от дясното крило. След намесата на ВАР се видя, че топката се отклони от върха на пръстите на Жезус и главният рефер посочи бялата точка. Феран Торес изпълни хладнокръвно и вкара за 1:1 с първия си гол с екипа на Барселона.

До края на мача Барса атакуваше, а Наполи опитваше с контраатаки да нарани отново каталунците. Треньорът на домакините Шави Ернандес използва и голяма част от резервите си, за да постигне пълен обрат. Включилият се в 65-та минута Усман Дембеле обаче бе посрещнат “на нож” от местните фенове и бе освиркван при всеки негов досег до топката.

Големият шанс за Барса дойде в 88-та минута, когато Феран Торес направи нов фрапантен пропуск. Дембеле внесе отново смут в наказателното поле на гостите, а Педри пусна с пета към непокрития Феран. Испанският национал бе оставен сам по диагонала, но стреля много над вратата. В ответната атака Дембеле направи за смях защитата на Наполи и опита с прострелно подаване да намери свой съотборник на далечната греда. Италианците обаче някак се справиха и с тази ситуация.

В 90-та минута Люк де Йонг бе на път да вкара един от головете на сезона. Сержиньо центрира от дясното крило, а нидерландецът намери топката със задна ножица. Мерет и съотборниците му само изгледаха как топката минава на сантиметри от гредата.

В първата от шестте минути продължение и Наполи стигна до сериозно положение. Дрис Мертенс получи подаване от левия фланг и стреля от въздуха, но прати топката в ръцете на Тер Стеген. Последва котраатака на Барса и нов пропуск на Феран. Нападателят бе намерен на точката на дузпата от Люк де Йонг, но отново не намери очертанията на вратата.

Барселона - Наполи 1:1
0:1 Пьотър Жиелински 29’
1:1 Феран Торес 59’-д

Барселона: Тер Стеген, Мингеса (81 - Дест), Пике, Гарсия, Алба, Де Йонг (65 - Бускетс), Нико (65 - Гави), Педри, Траоре (65 - Дембеле), Феран, Обамеянг (86 - Л. Де Йонг)

Наполи: Мерет, Жезус, Рахмани, Кулибали, Ди Лоренцо, Ангиса (85 - Малкюи), Руис, Елмас (85 - Руи), Жиелински (80 - Деме), Инсинье (72 - Унас), Осимен (80 - Мертенс)