Барселона удари Галатасарай с 2:1 като гост в осминафинален мач-реванш от Лига Европа. Така момчетата на Шави се класираха на четвъртфиналите след нулево равенство в Испания.

Двата отбора изиграха вихрено първо полувреме, редувайки атаки и пред двете врати. Маркао откри резултата с глава, но Педри изравни в 37-ата минута след серия от финтове. 

Гредата отказа Пиер-Емерик Обамеянг в добавеното време на първото полувреме, но малко след рестарта Барса осъществи пълен обрат след гол на габонския си голаджия.

До края на двубоя гостуващият отбор напълно контролираше развоя на събитията и се поздрави със заслужен успех.


Двата отбора започнаха на високо темпо и турците първи изпуснаха много добро положение. Бафетимби Гомис се озова на стрелкова позиция, но в последния момент беше блокиран от Жорди Алба.

Каталунците отвърнаха със сватбарски шут на Феран Торес, но след това и те изпуснаха невероятна възможност. Френки де Йонг се отскубна зад защитата на домакините и би технично с левия крак, но на сантиметри от десния страничен стълб.

После Бабел би точно, но в обсега на Марк-Андре тер Стеген. Последва сравнително спокоен период, краят на който "взриви" стадиона, защото Галатасарай поведе преди изтичането на половин час игра. Капитанът Маркао се измъкна от защитата на гостите и вкара със зрелищен плонж от осем метра след центриране на Александру Чикалдау от корнер.

Педри шутира покрай вратата, но в 37-ата минута поправи грешката си. Младата звезда на Барса навърза трима футболисти на турците и реализира хладнокръвно по земя в левия ъгъл.

Дълбоко в добавеното време на първата част Пиер-Емерик Обамеянг отправи параболичен удар с глава и топката кацна върху напречната греда, след което излезе в аут.

В началото на второто част обаче и Обамеянг взе своето, вкарвайки отблизо след асистенция на Френки де Йонг. Секунди преди това взетият под наем именно от Барса вратар на турците Инаки Пеня направи страхотни спасявания срещу Серхио Бускетс и Педри.

Малко преди изтичането на час игра Патрик ван Аанхолт отправи страховит снаряд с левачката от дистанция, но кълбото профуча над целта. Последва нов скучен период, в който и двата отбора не сътвориха нищо съществено.

"Блаугранас" контролираха топката в 2/3 от игровото време и към края очаквано започнаха да стават по-предпазливи, докато при Галатасарай се забелязваше тежестта на умората. Десетина минути преди края на редовното време Керем се изстреля напред, но загуби скорост и пропиля атаката с грешен пас.

Домакините получиха 6 минути добавено време, но във втората от тях бяха близо до това да получат трети гол. Феран Торес уцели гредата, след което беше маркирана засада.

 

Галатасарай - Барселона 1:2

1:0 Маркао - 28'
1:1 Педри - 37'
1:2 Пиер-Емерик Обамеянг - 49'