Барселона изигра феноменален мач на “Сантяго Бернабеу” и разнебити Реал Мадрид за победата с 4:0. Момчетата на Шави Ернандес доказаха за пореден път, че се намират в сериозен подем, а освен четирите гола, пропуснаха поне още толкова чисти положения.

Пиер-Емерик Обамеянг ознаменува дебюта си в “Ел Класико” с два гола и асистенция. Габонецът се разписа в 29-та минута на срещата, а десетина по-късно Роналд Араухо  удвои резултата. И за двата гола асистира Усман Дембеле. След почивката Феран Торес (47) направи вечерта за хората на Карло Анчелоти кошмарна след асистенция на Обамеянг, който малко след това вкара четвъртия гол за тима си.

Така Барселона прекъсна серията си от пет поредни загуби от Реал Мадрид. Каталунците са на третата позиция в класирането с 54 точки, с три по-малко от Севиля. Лидер е Реал с 66 точки, но пък Барса има мач по-малко - домакинство на Райо Валекано.

Мачът бе исторически и заради факта, че и двата отбора излязоха в голямото дерби на Испания с резервните си екипи. Реал беше в черно в чест на 120-тия си рожден ден, докато гостите бяха в жълто-червено.

Отсъствието на контузения Карим Бензема очевидно рефлектира печално за тима на Карло Анчелоти, който пусна Лука Модрич на позиция близка до “фалшивата деветка”. Играта на Реал бе плачевна и към края на полувремето хърватинът бе върнат на любимата си позиция.

Барса контролираше изцяло нещата през първото полувреме и още в 12-та минута можеше да поведе в резултата. Феран проби по лявото крило и намери пред вратата на домакините Обамеянг, чийто удар с левия крак бе отразен от Куртоа. Малко след това белгиецът спаси и изстрел на Дембеле.

Силните минути на Барса продължиха и в 18-та и Феран опита късмета си с фалцов удар, който мина встрани от вратата. Малко след това Феран бе изведен отново в наказателното поле на Реал, нагласи си топката на десния крак и стреля по диагонала, но Каземиро блокира удара.

Така се стигна до 29-та минута, когато Барса поведе в резултата. Дембеле проби по дясното крило и центрира към вратарското поле, където Обамеянг се вклини между Алаба и Милитао и с глава отклони пътя на топка към мрежата - 1:0 за каталунците.

Малко след това Обамеянг можеше да удвои преднината на тима си, но Куртоа отново се намеси блестящо след изстреля на нападателя.

Реал отговори с мълниеносна контраатака, при която Винисиус изскочи сам срещу Тер Стеген. Бразилецът обаче буквално се спъна от топката в последния момент.

В 38-та минута Барса нанесе втория си удар. Дембеле центрира от ъглов удар, а Роналд Араухо отново се вклини между Алаба и Милитао. Последва страхотно насочване на топката с глава и никакви шансове за Куртоа - 2:0 за Барселона.

На почивката Карло Анчелоти опита да промени нещата с включването в игра на Едуардо Камавинга и Мариано Диас. Буквално секунди след подновяването на играта Феран Торес направи уникален пропуск. Испанският национал бе изведен сам срещу Куртоа, но стреля покрай вратата.

Докато столичани се чудиха какво става, Барса отбеляза трети гол. В 47-та минута Френки де Йонг изведе Обамеянг в наказателното поле, габонецът продължи с пета към Феран, чийто удар по диагонала този път беше безплощаден - 3:0.

Възпитаниците на Шави Ернандес продължиха да се забавляват и в 53-та минута отбелязаха четвърти гол. Диагонално подаване намери Феран зад защитата на гостите, крилото изведе Обамеянг сам срещу Куртоа и нападателят много технично копна топката над стража на домакините. Първоначално голът беше отменен заради засада, но след намесата на ВАР бе ясно, че такава няма - 4:0 за каталунците.

В следващите минути Барса можеше да вкара и още. Обамеянг обаче пропусна на празна врата след центриране на Алба от лявото крило. Малко след това пък Феран Торес стреля по диагонала, но Куртоа отрази.

Реал отговори с удар на Родриго, който не затрудни особено Тер Стеген. Германецът все пак трябваше да показва рефлекса си в 80-та минута след опасен шут на Алаба по диагонала.

За Барса от пейката се появи Мемфис Депай, който замени Обамеянг. Нидерландецът също имаше шанс да се разпише, след като стреля от воле по диагонала, за да предизвика поредното спасяване на Куртоа.

Реал Мадрид - Барселона 0:4
0:1 Пиер-Емерик Обамеянг 29’
0:2 Роналд Араухо 38’
0:3 Феран Торес 47’
0:4 Пиер-Емерик Обамеянг 53’

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал (46 - Мариано), Милитао, Алаба, Начо (63 - Васкес), Каземиро, Кроос (46 - Камавинга), Модрич, Валверде, Винисиус, Родриго (63 - Асенсио)

Барселона: Тер Стеген, Алба (86 - Алвеш), Гарсия, Пике, Араухо, Бускетс, Ф. Де Йонг (71 - Гави), Педри (86 - Нико), Дембеле (80 - Траоре), Феран, Обамеянг (71 - Депай)