Айнтрахт Франкфурт поднесе голямата сензация в Лига Европа, след като победи Барселона с 3:2 като гост на “Ноу Камп”, за да се класира за полуфиналите на турнира. Първият мач в Германия завърши 1:1. Немците се чувстваха като у дома си на легендарния стадион, след като повече от 30 000 привърженици на тима бяха изпълнили трибуните. Включително и в секторите с фенове на каталунците.

Тимът от Франкфурт действаше прецизно в защита и убийствено на контраатака. Филип Костич даде аванс за тима си още в 4-та минута от дузпа, а в края на първата част Рафаел Боре (36) удвои с мощен удар от далечно разстояние. След почивката Айнтрахт имаше още няколко изгодни положения, а Костич уби изцяло интригата в сблъсъка с втория си гол в 67-та минута.

В края каталунците върнаха два гола, дело на Серхио Бускетс в 91-та минута и на Мемфис Депай от дузпа в 10-та минута на добавеното време. За повече обаче хората на Шави Ернандес нямаха време. Така Айнтрахт се класира за полуфиналите на Лига Европа, където ще се изправи срещу Уест Хем. Англичаните надиграха с 3:0 като гост Лион.

Немците започнаха ударно мача и още в 4-та минута получиха право да изпълнят дузпа. Ерик Гарсия задържа в наказателното си поле Линдстрьом, а Филип Костич с лекота реализира от бялата точка.

Барса опита да реагира и малко след това Дембеле намери в наказателното поле на противника Обамеянг, чийто удар мина над вратата. В 18-та минута след разбъркване в наказателното поле на гостите Роналд Араухо стреля от воле, но Кевин Трап отрази. Малко след това каталунците имаха претенции за дузпа за нарушение на Туре срещу Алба, но реферът беше категоричен, че фаул няма.

Така се стигна до 36-та минута, когато Рафаел Боре удвои преднината на Айнтрахт. Колумбиецът разстреля Тер Стеген с мощен удар от границата на наказателното поле, след което посвети гола на легендарния си сънародник Фреди Ринкон, починал след травмите от пътен инцидент.

До края на първото полувреме немците можеха да вкарат и още голове, но Кристиян Якич и Кнауф нямаха късмет пред вратата на Тер Стеген.

Барселона започна силно второто полувреме и само минута след подновяването на играта Дембеле центрира прострелно в наказателното поле, а топката като по чудо не стигна до дебнещия Обамеянг.

Айнтрахт следваше тактиката си от първото полувреме на отборна игра в защита и мълниеносни контраатаки и при две от тях удари на Костич и Линдстрьом не попаднаха в целта.

Домакините имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Боре в наказателното си поле, но реферът прецени след проверка с ВАР, че такава няма. Малко след това тимът от Франкфурт реши всичко. В 68-та минута Костич показа за пореден път премерения си удар с левия крак и с прекрасно насочен удар по диагонала направи 3:0.

Треньорът на каталунците опита всичко и пусна в игра Люк де Йонг и Мемфис Депай, но германците се отбраняваха задружно. Все пак в 84-та минута Серхио Бускетс намали резултата. Този гол обаче беше отменен заради засада. Халфът все пак се разписа с мощен удар в 91-та минута и даде някакви шансове на тима си заради огромното продължение от 9 минути.

Малко след това Араухо имаше възможност да вкара втори гол за каталунците, но ударът от чиста позиция беше блокиран. След това Люк де Йонг с глава можеше да довкара топката в мрежата, но стреля покрай вратата. Нидерландецът бе и в положение на засада.

Драмата в края беше пълна и в 10-та минута на добавеното време Барселона получи право на дузпа. Мемфис Депай стреля мощно, Трап изби и топката се отклони в горната греда, след което мина голлинията и излезе. Реферът посочи часовника си, за да подчертае, че има гол. Барселона обаче нямаше време за нещо повече.

Барселона - Айнтрахт Франкфурт 2:3
0:1 Филип Костич 4’-д
0:2 Рафаел Боре 38’
0:3 Филип Костич 67’
1:3 Серхио Бускетс 90+1'
2:3 Мемфис Депай 90+10'

Барселона: Тер Стеген, Мингеса (61 - Дест), Гарсия (70 - Л. Де Йонг), Араухо, Алба, Бускетс, Гави, Педри (46 - Ф. Де Йонг), Дембеле, Торес (80 - Депай), Обамеянг (61 - Траоре)

Айнтрахт Франкфурт: Трап, Ндика, Хинтерегер, Туре, Кнауф (90+8 - Хасебе), Якич, Роде (80 - Хрустич), Костич, Камада, Линдстрьом (80 - Хауге), Боре (90 - Ахе)