Защитникът на Барселона Жерард Пике отхвърли всички обвинения към него за намесата му Испанската футболна федерация да премести Суперкупата на страната в Саудитска Арабия. Според обвинението компанията му "Космос" ще спечели 24 милиона евро като комисионна.

"Нямам абсолютно нищо да крия, всичко е законно", каза Пике на пресконференция. "Може да дебатираме за морала, но единственото незаконно тук е изтичането на аудио записите. Не виждам етичен проблем, нито конфликт на интереси. Напротив, горд съм със зрелищната работа да заведем Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия", каза той.

Пике обясни, че 4 милиона евро за "Космос" са 10% от 40-те милиона, които Саудитските власти са договори да платят на Испанската футболна федерация. "Като комисионна това е под пазарната стойност. За този тип сделка се плаща между 15 и 20 процента", заяви защитникът на Барса.

"Ще предприемем законови мерки срещу публикуването на записите", предупреди Пике.

"Записите са извадени от контекста. Аз опитвах само да помогна на президента Рубиалес да намери формулата, която е финансово изгодна за федерацията и клубовете. Търговските въпроси нямат нищо общо със спортните", добави Жерард Пике.

"Не разбираме как толкова ясна, положителна и чиста операция се превърна в източник на съмнения. Всички знаем, че няма нищо незаконно", заявиха Пабло Гарсиа Куерво, който е шеф на връзките с обществеността в Испанската федерация.

"Пике е бизнесмен, който има агенция, която оперира на международно ниво и се занимава с големи събития, като има страхотни контакти. Всичко, което е направил, е да осъществи връзката със Саудитска Арабия. Няма конфликт на интереси, просто помогна на испанския футбол да направи изключителна сделка", добави той.

Решението да се премести Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия бе критикувано сериозно заради проблемите с човешките права в Средния Изток.