Барселона сензационно загуби с 0:1 от Райо Валекано в отложена среща от испанската Ла Лига, играна на стадион "Ноу Камп".

Момчетата на Шави очаквано имаха контрол върху притежанието на топката, но през целия двубой срещаха проблеми в завършващата фаза и специално с отправянето на точни удари.

Ранният гол на Алваро Гарсия вцепени "блаугранас" срещу четвъртия най-слаб гост през кампанията и до края Барса (второ място с 63 точки) не успя да стигне поне до равенство. 

Това практически донесе титлата на лидера Реал Мадрид, който има 78 пункта само пет кръга преди края на сезона. Райо Валекано събра 40 точки и се изкачи до 11-а позиция, след като изкова едва третата си победа далеч от дома този сезон. 

За първи път от 2000 година Райо печели на "Ноу Камп", а Шави става първият треньор на Барса през този век, който допуска три поредни домакински поражения във всички турнири.


Кроткото начало на мача беше само затишие пред буря, защото в седмата минута "пчеличките" вцепениха зрителите по трибуните с ранно попадение. Иси Паласон пусна разкошен скрит пас към Алваро Гарсия, който намери долния десен ъгъл с леко нескопосано, но точно изпълнение. 

Малко по-късно Роналд Араухо отправи първия точен шут за домакините, но уругваецът излезе от позиция, завъртя се и би право в обсега на заелия добра позиция вратар Столе Димитриевски. В средата на първата част Жорди Алба пробва късмета си от дистанция, но без никакъв успех.

До почивката фокусът беше насочен почти изцяло към Гави. Талантът първо имаше претенции за дузпа, които не бяха уважени от рефера. Не след дълго техничарят разтресе напречната греда и Феран Торес вкара с изкусно изпълнение, но голът беше отменен заради засада.

Третият опит на Жорди Алба дойде в началото на второто полувреме, но и в този случай топката трябваше да бъде насочена по-ниско. Последва доста скучен период, в който каталунците владееха топката, но не успяваха да сътворят нищо съществено.

Двайсетина минути преди края на редовното време влезлият като резерва Мемфис Депай получи златна възможност, но би право в тялото на бранител. Нидерландецът имаше претенции за дузпа, но видимата игра с ръка се получи след рикошет и съдията подмина ситуацията.

Куриозното е, че до 80-ата минута Барселона продължаваше да бъде без точен удар през второто полувреме и само с един такъв за целия двубой. И точно тогава дойде свирепият снаряд на Депай, загрял ръкавиците на съперниковия вратар. При изпълнението на корнера обаче не се случи нищо опасно.

В последната минута Гави отново имаше претенции за дузпа заради изблъскване в пеналта, но съдийската бригада маркира засада. В 92-ата минута Димитриевски беше под обстрел, но спаси тупалките на Траоре и Дембеле, като последният уцели гредата. В стотната минута и Райо уцели гредата при техничното изпълнение на резервата Сис.

Добавеното време от 11 минути вече беше изтекло, но мачът продължаваше. В 103-ата минута Дембеле можеше да вкара с невероятно воле, но топката беше блокирано пред голлинията от защитник.


Барселона - Райо Валекано 0:1

0:1 Алваро Гарсия - 7'