Барселона ще играе сезон 2023/2024 извън "Камп Ноу", докато най-големият футболен стадион в Европа е подложен на основен ремонт, съобщиха от испанския клуб, цитиран от БТА.

Каталунците ще домакинстват срещите си на Олимпийския стадион в града. Съоръжението, с капацитет от около 60 хиляди зрители, беше домакин на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри през 1992 година.

От клуба добавиха, че дълго отлаганият проект за преустройство и модернизиране на "Камп Ноу", който в момента има 99 хиляди места, ще започне тази година, след като получи окончателното разрешение от градските власти.

Мачовете ще продължат да се играят на "Камп Ноу" през следващия сезон. След края на следващата кампания далеч от "Камп Ноу", от клуба искат да се върнат на своя стадион за сезон 2024/2025, макар и с намаление на посещаемостта до 50 процента заради строителните работи. Клубът планира да завърши работата по стадиона през сезон 2025/2026.

Барселона иска да увеличи капацитета на "Камп Ноу" до 110 хиляди места, като същевременно ремонтира пространствата около съоръжението, които включват зали за другите спортове на клуба, музея и магазините. За проекта са предвидени 1.5 милиарда евро (1,57 милиарда долара).

Съперникът на Барселона - Еспаньол, игра на Олимпийския стадион "Луис Компанис" от 1997 до 2009 година. Съоръжението, чието поле е заобиколено от лекоатлетическа писта, се намира на върха на малък хълм, който предлага гледка към средиземноморския град.

Барселона обмисляше да използва много по-малкия стадион "Йохан Кройф", който се намира извън града, като алтернативно място.

Снимка: БГНЕС