В началото на 2022 г. беше огромна промяна на обстановката за кариерата на Пиер-Емерик Обамеянг. След бурно напускане на Арсенал централният нападател намери място в Барселона. В изявление за Габонската футболна федерация той обяви днес, че повече няма да играе за африканския състав. Така Обамеянг се сбогува като голмайстор на Габон за всички времена с общо 30 гола в 72 мача.

През януари тази година габонецът не беше част от отбора, който официално се състезава за Купата на африканските нации поради сърдечни проблеми след заразяване с Covid-19. Последното му представяне с африканския състав беше през ноември срещу Либия в квалификациите.

„ След 13 горди години, в които представях страната си, обявявам, че приключвам международната си кариера. Бих искал да благодаря на народа на Габон и на всички, които ме подкрепиха през цялото време. Ще запазя много хубави спомени като деня, в който направих дебют в Omnisports, или деня, в който се върнах от Нигерия със Златната топка на Африка“, започна той изявлението си, цитиран от "Труд".

И заключи: „Благодаря на нашия президент, Негово Превъзходителство Али Бонго Ондимба, който винаги е подкрепял Пантерите и винаги е работил за еволюцията на футбола в нашата страна. Бих искал също така да благодаря на всички мои треньори, персонал и играчи, с които се срещнах по време на тази кариера. И накрая, благодаря на баща си, който ме накара да искам да правя като него, надявайки се да го накарам да се гордее с мен, носейки нашите цветове."