Футболният клуб Барселона, който изпитва сериозни финансови трудности, продаде 10% от телевизионните си права за Ла Лига за следващите 25 години на американската компания "Сикст Стрийт" за около 207,5 милиона евро, съобщиха каталунците в четвъртък.

"С тази операция ФК Барселона генерира допълнително 267 милиона евро за настоящия сезон", се казва в комюнике на клуба. Ако тази сделка не беше осъществена, Барса щеше да завърши годината със загуба от 150 милиона евро, изчисли вестник "Спорт".

"Ние използваме нашите лостове и движим нашата търпелива, издръжлива и ефикасна стратегия, за да подсилим финансите на клуба", заяви президентът Жоан Лапорта.

"Вярваме в стратегията на Жоан Лапорта и Барселона и сме горди, че един от популярните футболни клубове в света ни избра, за да бъдем негов партньор и съветник за финансовите въпроси", каза от своя страна генералният директор на "Сикст Стрийт" Алан Ваксман.

"Сикст Стрийт" се обвърза с Барселона, след като преди година подписа договор с Реал Мадрид за 360 милиона евро, за да използва стадион "Сантяго Бернабеу". Според "Файненшъл Таймс" по силата на договора американската компания ще получава по 30 процента от приходите от концерти и други събития, организирани на стадиона.