Боян Къркич изглеждаше орисан да направи бляскава кариера, след като проби още на 17 години в първия отбор на Барселона, но неговото представяне така и не отговори на големите очаквания. В момента нисичкият нападател, вече 32-годишен, рита в японския Висел Кобе заедно с ветерана Иниеста.

„Япония е фантастична, но не е лесно място за живеене. Културата е като в друг свят – особено когато границата бе затворена и не можехме да получаваме посещения отвън. Да останеш сам тук е предизвикателство, но за радост футболът е конкурентен. Хубаво е също, че отново споделяме съблекалня с Иниеста. В Барса бяхме с 15 години по-млади. Щастлив съм, че сега имаме още по-близка връзка”, разказва Къркич пред сп. „4-4-2”.

„Винаги ще бъда благодарен на Франк Рийкард, защото той ми даде времето и вярата още на такава крехка възраст да бъда част от един от най-добрите отбори в света. Не се случва често един треньор да ти се довери до такава степен. Барса изпитваше трудности, но Франк се справи добре със ситуацията”, спомня си нападателят с балкански корени.

Нямаше как да пропусне и темата за досега с Роналдиньо: „Той бе най-добрият играч, който съм виждал. След това имах опита да играя с него. Можеше да прави изумителни неща. Бях срамежлив около него, изпитвах твърде голям респект. Не сме си говорили много, просто гледах и се опитвах да уча. Тиери Анри? Той ме пазеше още от първия си ден в клуба. Беше нещо като голям брат. Същото е и с Ибрахимович. Още в първите дни дойде и ми каза: „Не се притеснявай! Нищо няма да ти се случи, докато аз съм тук!“.

След това кариерата на Къркич минава през Рома на Тоти. „Очевидно в Италия бе едно от най-великите преживявания. Тоти в Рим е като Бог, а културата там е нещо, което си струва да изживееш. Една част от моето сърце винаги ще бъде романистка”, признава Боян, който пази отлични спомени и от Стоук Сити: „Още от първия ден знаех, че това е добър избор. Всички ми казваха, че стилът на Стоук не е за мен. Дори ме обявиха за луд, но 3 пъти поред влизахме в Топ 10 на Висшата лига! Бях в шок, когато се налагаше да играем по време на коледните празници, но не мога да съжалявам за нищо от времето на Острова”, признава цитираният от "Тема спорт" Къркич.