Барселона постигна петата си поредна победа в Ла Лига, след като надигра с 3:0 у дома Елче. Роберт Левандовски (34, 48) реализира нови два гола на сметката си и вече има 8 в първенството и 11 във всички турнири. Мемфис Депай (41) пък вкара първото си попадение за кампанията.

Двубоят се разви добре за тима на Шави, който остана с човек повече след само 14 минути игра, когато Гонсало Верду фаулира откъсващия се Левандовски.

С този успех Барса се изкачи временно на върха в класирането с 15 точки. Реал Мадрид има една по-малко, но отново може да си върне позицията, ако спечели утрешното дерби на Мадрид с Атлетико. Елче е на последната позиция в Ла Лига с едва 1 точка след 6 мача.

Барселона на практика реши всичко през първото полувреме, но нещата можеха да се развият и по различен начин. В 5-та минута Франк Кеси удари с лакът играч на Елче, а реферът му показа жълт картон. Гостите искаха по-тежко наказание, но положението така и не бе разгледано от ВАР.

За сметка на това в 14-та минута червен картон получи капитанът на гостите Гонсало Верду. Защитникът фаулира откъсващия се сам срещу вратаря Роберт Левандовски и реферът не се поколеба да го изгони. Последваха силни минути на каталунците, но пропуски пред вратата на Елче направиха Депай, Де ЙОнг и Левандовски.

В 28-та минута пък Кеси отново се замеси в инцидент, след като и Джон получи лакът в главата, реферът обаче не видя основание да покаже втори жълт картон на котдивоареца.

Малко след това Барса започна головото шоу. В 34-та минута Балде пусна прекрасно подаване от лявото крило, което намери на голлинията Левандовски. За поляка бе най-лесното нещо на света да реализира на опразнената врата.

В 41-та минута Барса вкара и втори гол. Балде намери в наказателното поле Депай, който се завъртя около топката и с мощен удар под гредата направи 2:0. До края на полувремето се разписа и Педри, но този гол бе отменен заради засада.

На почивката Шави замени с Гави, а Барса продължи да контролира нещата. В 48-та минута остро центриране на Дембеле от дясното крило внесе смут в защитата на Елче, топката попадна у Левандовски, който сам около дузпата нямаше как да сбърка - 3:0 за Барселона. Това бе 8-ми гол за Лева в първенството, с което продължава да води при реализаторите. Втори е Яго Аспас (5) от Селта, пред Винисиус (4) от Реал Мадрид и Борха Иглесиас (4) от Бетис.

В 62-та минута Лева бе близо до третото си попадение, след като засече от движение центриране отдясно, но стражът на гостите отрази. Малко след това полякът бе заменен от Феран Торес, който също имаше шанс да реализира, но Бадия отново отрази. Пропуски пред вратата на гостите направиха още Ансу Фати, Рафиня и Араухо.

Барселона - Елче 3:0
1:0 Роберт Левандовски 34'
2:0 Мемфис Депай 41'
3:0 Роберт Левандовски 48’  

Барселона: Тер Щеген, Кунде, Араухо, Гарсия (59 - Бейерин), Балде, Кеси (46 - Гави), Де Йонг, Педри, Дембеле (60 - Дембеле), Депай (59 - Фати), Левандовски (72 - Феран)

Елче: Бадия, Клерк, Бигас (77 - Гонсалес), Верду, Четауя, Паласио, Фидел (53 - Кина), Гамбау, Гути (53 - Фернандес), Тете (68 - Понсе), Бойе (68 - Хосан)