Оказа се човекът, който има 618 гола в кариерата си и вкарва по повече от 25 попадения на година в продължение на повече от десетилетие, е доста добър. Много играчи липсваха този уикенд в Ла Лига след края на международната пауза. Но не и той. Тихо стоящ над всички бе Роберт Левандовски – полският Йън Ръш и испанският Пичичи. Кой знае, може би нещо повече, тъй като той изведе Барселона на място, на което тимът не е бил от 2 години и половина.

Уикендът беше пленяващ. Братята Уилямс блестяха за Атлетик Билбао, който отбеляза 4 гола на Алмерия. Уикендът, в който Жирона и Реал Сосиедад се развихриха и завършиха 3:5. Уикендът, в който доста неочаквано Хетафе и Валядолид (2:3) сервираха най-доброто шоу, което Колизеумът е виждал от 325 г. насам. Уикендът, в който вратарят на Еспаньол закопа своя отбор за равенството 2:2 с Валенсия. Уикендът, който може да се окаже последен за Хулен Лопетеги, тъй като Севиля е много близо до изпадащата зона след нова загуба. Уикендът, в който Осасуна спря победния ход на Реал Мадрид.

Имаше един мач, който не бе толкова добър като изброените. В него се разписа Роберт Левандовски, което вече не е новина. Но точно това е смисълът. Трябва да се върнете към първия кръг на сезона, когато полякът не отбеляза. „Убиец“, беше го нарекъл треньорът на Майорка Хави Агире в часовете преди да се срещнат. „Няма достойнство в поражението. Всичко те боли“, каза той 24 часа по-късно. Беше съботна вечер на „Посети Майорка“ и неговият отбор беше отправил повече удари от Барселона, но загуби. Защото те имаха 13 изстрела, а Левандовски само един – и това беше достатъчно.

Полякът вкара зашеметяващ и идеален гол, правейки така, че той да изглежда лесен за отбелязване. И ако преди нападателят се възползваше от добрата работа на отбора – Барселона реализира 4, 4, 3, 4 и 3 в предишните си пет мача в Ла Лига, сега тимът игра лошо през цялата нощ. Санти Хименес от AS написа: „Като някакъв мистик, той беше намерил оазис в пустинята. И когато умираш от жажда и намериш вода, ще повярваш във всичко“. Дори и в Барселона. Това според едно друго заглавие беше „Законът на Лева“.

Нищо чудно, че Sport и Mundo Deportivo си мислеха, че могат да се справят по-добре от Томас Мюлер. Те грешаха, но важното бе друго. Може би си спомняте какво каза полузащитникът на Байерн пред журналисти: „Наричаме го ЛеванГОЛски“. Реплика, пълна с нежност, но и много истина. Тази неделя Sport изръси на първа страница надписа „ГОЛандовски“, а Mundo Deportivo избра „Леталдовски“ (б.р. – смъртоносен). Доста лошо подбрани реплики, на които им липсваше чар, топлина и въображението на оригинала. Но пък всички разбрахме за какво става въпрос. Полякът вече има 9 попадения в 7 мача в Ла Лига – 3 повече от Борха Иглесиас, който е изпълнил 3 дузпи, а Лева нито една. Общо 12 гола за Роберт в 9 двубоя във всички турнири. Само Ласло Кубала, Алфредо ди Стефано и Кристиян Виери бяха вкарали толкова много след 7 мача в Испания. „Той е гаранция за голове“, избухна Шави.

Но това го знае всеки. Имаше причина Барселона да продължава да настоява за него, въпреки че Байерн се дърпаше. Дори когато цената отиде три пъти повече от това, което бяха решили да платят, каталунците не се отказаха. Просто вижте головата му статистика при баварците през последните 7 сезона – 42, 43, 41, 40, 55, 48, 50. Каквато и да е причината, той винаги бележи.

Казаха, че всичко се свежда до това да яде пудинг преди основното ястие, но това са глупости. Изминаха девет години, откакто вкара 4 попадения на Реал. И почти толкова време, откакто кралете направиха първия от многото си опити да подпишат с него. А това нещо с полския Йън Ръш ни връща към Лех Познан, където неговият успех не изненадва никой.

„Той отива в наказателното поле, което е като басейн с крокодили, но го усеща сякаш това е неговият собствен дом. Да го наречем голмайстор е много семпло, защото прави най-трудните неща. Но той е най-вече играч. Някой, на когото можеш да дадеш топката и той никога няма да те подведе“, пише Хорхе Валдано. Точно това е Левандовски и той има всичко в играта си – интелигентност, докосване, движение, финес, визия и разнообразие. За поляка не е важно само да бележи. След като направи страхотна асистенция на Педри, впечатленият Ерик Гарсия настоя: „Аз не мога да видя този пас от пейката, а той го видя на терена“. Шави потвърди, че Лева разбира играта повече от всеки друг, но и допълни: „Роберт се чувства комфортно, адаптира се и осъзнава отговорността си. Зрял е, разговаря с младите, скромен е и работи много. Спокоен е, има увереност в себе си и е естествен лидер за отбора“.

Можете да знаете, че един футболист е добър, но не и колко добър. Може да ги гледате някъде другаде, но е съвсем различно, когато се появи във вашия отбор. Винаги има открития, дори и на известното. Освен това винаги има съмнения, риск и когато играчът попадне в среда, в която вече има достатъчно съмнения, тогава те се увеличават още повече. Левандовски дойде на „Камп Ноу“ на 34 с договор за четири години. Той призна, че е видял от първа ръка някои от проблемите, които Барселона имаше през миналия сезон, когато беше от другата страна. Полякът освен това настоя да се съсредоточим върху това къде отива отборът, а не откъде е дошъл. Защото един наистина добър футболист може да издигне тези около него.

Ето защо този мач в Майорка не бе особено впечатляващ, но имаше повече значение, символизирайки нещо важно. В неделя дивият уикенд завърши с Реал Мадрид – Осасуна 1:1. Кике Гарсия вкара гол с глава, който Антонио Рюдигер нарече „един на милион“, а след това Бензема пропусна дузпа малко преди края на сблъсъка. Така Белия балет не спечели за първи път през този сезон – достатъчно, за да може голът на Левандовски да изведе Барселона на върха.

Все още е много рано, Ел Класико предстои на 16 октомври, контузиите и натовареният график предполагат, че каталунците могат да бъдат уязвими през този месец. Освен това лос кулес дотук победиха само отбори от втората половина на класирането – Майорка, Елче, Кадис, Валядолид и Севиля. Тяхната поредица от 6 победи и 1 равенство не беше свързана само с Левандовски – Марк Андре тер Стеген удължи серията си без инкасирано попадение до 534 минути. А Барса при Шави няма загуба в 18 поредни гостувания. Но тимът е на върха за първи път от юни 2020-а, когато Кике Сетиен беше начело и стадионите бяха все още празни. Оттогава изминаха 91 мача. Валенсия, Гранада, Бетис, Хетафе, Реал Сосиедад и Атлетико бяха лидери в този период, но не и Барселона. Левандовски обаче постави тима на мястото му. „Той е благословия“, отсече правилно Шави.


Сид Лоу, "Гардиън"
Превод на "Тема спорт"