Барселона победи с 2:0 гостуващия Алмерия в мач от 13-тия кръг на Ла Лига, който обаче бе засенчен от голямото събитие на вечерта и в живота на Жерар Пике. Легендарният защитник официално сложи края на бляскавата си кариера. Пике започна като титуляр и бе заменен в 84-та минута, за да обере овациите на публиката. След последния съдийски сигнал пък бе вдигнат на ръце от съотборниците си.

Иначе Барселона отправи общо 13 удара в очертанията на противниковата врата, головите положения бяха 27. Роберт Левандовски пропусна дузпа в 7-та минута, а развръзката дойде след почивката след голове на Усман Дембеле (48) и Френки де Йонг (62)

С този успех Барселона излезе поне временно на върха в класирането с актив от 34 точки, с две повече от Реал Мадрид, който гостува в понеделник на Райо Валекано. Алмерия е 15-ти с 13 т.

Каталунците почетоха по специален начин Пике, като преди началото на срещата бе разпънат голям плакат с послание “Sempr3”. Отборът пък игра със специално направени екипи със същия надпис на гърдите между емблемата и марката на екипировката.

Барса имаше смазващо превъзходство, но многото пропуски лишиха тима на Шави Ернандес от по-убедителна победа. Още в 4-та минута Роберт Левандовски изпусна дузпа, след като миг по-рано Кайки игра с ръка в наказателното си поле и реферът посочи бялата точка. Полякът, който преди мача получи наградата за играч на Ла Лига през октомври, обаче улучи страничната греда. Зрителите останаха с впечатление, че Пике е получил предложение на изпълни дузпата, но той самият с жест посочи Лева.

Малко след това защитникът стреля с глава след центриране от ъглов удар, но прати топката над вратата. Последваха пропуски на Алба и Феран, а в 28-та минута гостите като по чудо не откриха. Рамазани бе изведен срещу срещу Тер Стеген, но вратарят на Барса изби.

В края на първото полувреме Усман Дембеле също се отчете със сериозен пропуск. Лева изведе Феран зад защитата на гостите, той подаде към Дембеле, който с летящ плонж не успя да намери опразнената врата, а вместо това стреля в стража на Алмерия.

Малко след началото на второто полувреме именно Дембеле даде аванс на каталунците. Бускетс пусна диагонален пас към дясното крило, където намери почти до страничната линия Дембеле. Французинът проби към наказателното поле и някъде около точката на дузпата с прекрасно насочен удар в далечния ъгъл направи 1:0.

В 58-та минута Дембеле пропусна да удвои резултата. Крилото бе изведен зад защитата на гостите, финтира Фернандо, но след това се забави и не успя да отправи удар.

В 62-та минута интригата бе убита. Жорди Алба центрира от лявото крило, но ударът на Ансу Фати бе отразен. Френки де Йонг обаче дебнеше на метри от голлинията и с лекота реализира реализира за 2:0.

Малко след това нов удар на Фати бе отразен от Фернандо Мартинес, а до края на мача Барса контролираше събитията. Нов гол не падна, но най-емоционалният момент дойде в 84-та минута, когато Пике бе заменен, за да обере овациите на феновете. Защитникът се поздрави със всеки един от съотборниците си на терена, на резервната скамейка и на трибуните, а след това почете и феновете на “Камп Ноу”.

Барселона - Алмерия 2:0
1:0 Усман Дембеле 48’
2:0 Френки де Йонг 62’

Барселона: Тер Стеген, Балде, Пике (84 - Кристенсен), Алонсо, Алба, Бускетс (68 - Гави), Де Йонг, Педри, Дембеле (68 - Рафиня), Феран (61 - Фати), Левандовски

Алмерия: Мартинес, Родригес, Чуми, Ели (68 - Егуарас), Кайки (46 - Бабич), Мендес, Коща, Мелеро (69 - Пуигмал), Робертоне (78 - Портийо), Баптищао (46 - Соуса), Рамазани