Барселона се класира на полуфинал за Купата на Краля за 12-и път в последните 14 сезона. Каталунците надвиха 1:0 у дома Реал Сосиедад и са сред последните четири. Гол на Усман Дембеле бе достатъчен за успеха срещу баските, които играха повече от полувреме с човек по-малко. Изгонен с директен червен картон бе Брайс Мендес.

И двата тима удариха по една греда, а невероятни пропуски за гостите направиха Сьолрот и Наваро.

След като се откъсна на 3 точки от Реал Мадрид в първенството на Ла Лига и спечели Суперкупата на Испания срещу кралския клуб, сега Барселона искаше да посегне и към Купата на краля. На четвъртфинал на „Камп Ноу“ гостуваше Реал Сосиедад. Баските имат отличен сезон и са трети в класирането на Примера дивисион.

Отборът на Шави разби Сеута с 5:0 в миналия кръг, а баските се наложиха с минималното 1:0 над Майорка в осминафинала. Каталунците се целеха в класиране на полуфинал за Купата на краля за 11-и път в последните 13 сезона. Блаугранас спечелиха 10 от последните 11 мача и последните 6 поред. Единствения провал в тази серия бе равенството 1:1 в дербито на града с Еспаньол.

Барса и Реал Сосиедад играха през август за първенство и каталунците разбиха своя съперник 4:1. Освен това Блаугранас имаха само 2 загуби в последните 50 мача на „Камп Ноу“ за Купата на Краля.

Шави направи някои рокади в състава. Той заложи на тези, които бяха в стартовия тим при победата над Реал Мадрид за Суперкупата на Испания. Гави действаше близо до Левандовски в атака, а Тер Стеген беше на вратата. Реал Сосиедад пък заложи на малко различна тактическа постройка от обикновеното – с ромб в средата на терена. Оярсабал действаше зад нападателите Кубо и Сьорлот.

Барселона започна силно и натисна още от началото. В 9-ата минута Тер Стеген подаде директно към Дембеле, който задържа топката отдясно на наказателното поле и след това центрира към Левандовски, който стреля, но удара му бе блокиран.

В 11-ата минута Барса прати топката в мрежата. Удар на Левандовски се отклони в Де Йонг и спря във вратата. Попадението обаче бе отменено, заради засада на Де Йонг.

Следващият шанс бе за Дембеле. Той пое топката от Кунде в своята половина и стигна до наказателното на Реал Сосиедад, за да стреля фалцово, но покрай гредата. Само 3 минути по-късно французина този път не стреля, а подаде към Де Йонг, който обаче не уцели вратата.

След половин час футбол гредата помогна на Барса. Марин намери Кубо, който от малък ъгъл стреля силно, но намери страничния стълб.

В края на полувремето баските останаха с 10 души. Първоачално Брайс Мендес получи жълт картон за това, че изрита високо Бускетс, който секунди преди това съсече Кубо. ВАР провери ситуацията и картона се превърна от жълт в червен.

С човек повече на игрището Барса опита да поведе още преди паузата. Удар на Кунде обаче отиде в аут.

След паузата Барса продължи да натиска. Араухо не уцели топката от чиста позиция в наказателното поле, но каталунците все пак поведоха в 52-ата минута. Жул Кунде изведе отдясно Дембеле, който използва скоростта си и нахлу в наказателното поле. От малък ъгъл, всички очакваха пас към Левандовски в центъра. Вместо това французина нанесе много мощен удар в близкия ъгъл. Вратарят Ремиро не реагира добре и макар да отклони топката, тя се заби в мрежата – 1:0.

В 59-ата минута дойде пропускът на сезона. Кубо проби добре отляво и центрира към вратарското поле, където Сьорлот от 3 метра сам срещу празната врата, прати топката над вратата!

До края Барса имаше още няколко положения за гол. Гави уцели същата греда, която Реал Сосиедад удари първото полувреме. Левандовски видя как удара му с глава след корнер бе спасен. Но най-важното спасяване бе на Тер Стеген в 88-ата минута. Наваро излезе очи в очи с вратаря на Барса, след като Тер Стеген подаде топката на съперник. УДарът на Наваро обаче бе спасен с една ръка от стража.

И в добавеното време на мача Тер Стеген спаси своите. Удар от границата на наказателното поле на Оласагасти, бе отразен от стража и така Барса продължава на полуфиналите.

БАРСЕЛОНА – РЕАЛ С 1:0

1:0 Дембеле 52

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген, Кунде, Араухо, Кристенсен (89 Маркос Алонсо), Балде (78 Рафиняя), Де Йонг, Бускетс, Педри (78 Кесие), Дембеле (84 Ансу Фати), Гави, Левандовски

РЕАЛ С: Ремиро, Елустондо, Субелдия, Льо Норман, Рико (46 Муньос), Субименди, Мендес, Марин (78 Оласагасти), Оярсабал (46 Баренечея), Кубо (78 Наваро), Сьорлот (87 Фернандес)