Барселона продължава победната си серия в Ла Лига, след като надигра трудно с 1:0 като гост Жирона. Тимът на Шави Ернандес имаше сериозно предимство по отношение на владението на топката, но ситуациите пред противниковата врата бяха малко. В крайна сметка победата беше изкована в 61-та минута, когато Педри реализира единственото попадение в своя мач №100 за Барса. 20-годишният халф замени в средата на първата част контузилия се Усман Дембеле.

С този успех Барселона дръпна на 6 точки пред Реал Мадрид на върха в класирането. Каталунците са с актив от 47 и с едва 6 допуснати гола в 18-те си мача в Ла Лига този сезон. Все пак Реал е с мач по-малко и може да скъси изоставането си при успех над Реал Сосиедад на „Бернабеу“ утре. Жирона е на 12-та позиция с 21 точки.

Барса беше без големия си реализатор Роберт Левандовски, който изтърпя и третия си мач наказание. Право за участие нямаше и Феран Торес. Началото на срещата бе равностойно, но постепенно хората на Шави контрола върху топката. Домакините се защитаваха много добре и чакаха своя шанс на контраатака.

В 3-та минута Ян Коуто се измъкна зад защитата на Барса, но ударът му беше блокиран. В 15-та минута и тимът на Шави пропусна голяма възможност. Вратарят на домакините Гасанига сгреши при изнасянето на токата и тя попадна у Дембеле, който стреля без подготовка. Аржентинецът обаче поправи грешката си и блокира удара. Малко след това французинът бе заменен с контузия, след като получи болки в бедрото.

До края на полувремето Барселона натисна, но Жирона се бранеше храбро. Педри и Фати обаче не успяха да отправят точки удари.

Барса не успяваше да пробие защитата на домакините и през второто полувреме. Тимът на Шави опитваше всичко, но възможностите пред противниковата врата бяха малко. Така се стигна до 61-та минута, когато гостите поведоха. Педри дебнеше в наказателното поле на Жирола след центриране от лявото крило. След няколко рикошета топката се озова в младока, който на празна врата на далечната греда нямаше какво да направи и реализира за 1:0.

Най-доброто положение за Жирона дойде в 70-та минута, когато домакините имаха претенции за дузпа. След центриране към наказателното поле Тони Вия бе заклещен между Алба и Гарсия, за да поиска нарушение. Реферът обаче не посочи бялата точка. До края на срещата Жирона опита всячески да потърси изравнително положение, но домакините стигнаха единствено до няколко разбърквания пред вратата на противника. В 5-та минута на добавеното време Фернандес стреля от 15-тина метра фронтално срещу вратата на Тер Стеген, но в аут. Освен това миг преди изстрела имаше и положение на засада. В следващата атака Тер Стеген спаси опасен удар на Стуани. В крайна сметка Барселона постигна трудна, но сладка победа и продължава да води в класирането на испанското първенство.

Жирона – Барселона 0:1

0:1 Педри 61‘

Жирона: Гасанига, Мартинес, Хуанпе (81 – Мартин), Бернардо, Ортега, Ромеу, Коуто (71 – Вия), Ерера (59 – Фернандес), Гарсия, Рикелме, Кастеянос (70 – Стуани)

Барслеона: Тер Стеген, Алонсо (46 – Алба), Гарсия, Араухо, Кунде, Бускетс, Де Йонг, Гави, Дембеле (26 – Педри), Рафиня (88 - Кесие), Фати (81 – Балде)