Усман Дембеле показа част от огромния си потенциал за Барселона този сезон. След трудно начало на кариерата си на “Камп Ноу”, французинът най-накрая започна да блести за каталунците.

Дембеле така и не можа да оправдае огромната сума, която Барса плати на Борусия Дортмунд през 2017 година - 145 млн. евро. Комбинация от контузии и лични проблеми пречеха на крилото да покаже на какво е способен. Този сезон обаче не е така.

Дембеле е огромна заплаха за противника, когато е с топката и показва своите качества да преодолее играч или да създаде положение за съотборник. За 2022 година най-добрият играч в света в това отношение. Статистиката е изготвена от Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory). Французинът е първи по тези показатели, пред звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор.

Top take on (dribbles & crosses) players ? for last year matches as per exclusive @CIES_Football ⚽️ Index ? powered by @InStatFootball ⚡️ @dembouz ?? ahead of @vinijr ?? & @KevinDeBruyne ?? ? Full details & top ? ? https://t.co/7MrD2OE0kI pic.twitter.com/m0Rc7NvsdH

— CIES Football Obs (@CIES_Football) February 1, 2023

Феновете на Барселона също са доволни от представянето на Дембеле през сезона, но лошата новина е, че французинът получи мускулна контузия срещу Жирона и ще се възстановява няколко седмици.