Треньорът на Барселона Шави Ернандес похвали футболистите си, че са запазили спокойствие при победата с 3:0 над отбора на Севиля. С този успех преднината на каталунците в испанската Ла Лига стана още по-голяма, като разликата с втория Реал Мадрид нарасна до 8 точки.

Момчетата на Шави доминираха през по-голямата част от мача и в крайна сметка това даде резултат, след като левият защитник Жорди Алба откри в 58-ата минута. 12 минути по-късно "блаугранас" удвои преднината си чрез Гави, а бразилецът Рафиня, който асистира за този гол, оформи класиката за Барселона в 79-тата минута. През тази година тимът постигна 10 поредни победи.

Севиля трябваше да се концентрира основно върху защитата, като успя да отправи само 3 удара срещу 16 за Барселона, а Шави е доволен, че отборът му се е наложил по категоричен начин срещу съперника. 

"Това беше ден на смелостта. Говорихме за това на полувремето. Винаги е трудно да се атакува, когато противникът има 11 играчи зад топката.", заяви той за DAZN. "Справихме се много добре. Доволен съм от крайния резултат", добави наставникът на каталунците.

Барселона се възползва по много добър начин от изненадващата загуба на Реал Мадрид с 0:1 от Майорка по-рано през деня, за да увеличи преднината си на върха и да се доближи до първа титла от четири сезона насам.

"Вече много мачове нямахме загуба и беше важно да спечелим този мач. Срещу противник, който беше концентриран да се защитава, създадохме много шансове - това е голям позитив. Нещата при нас започват да се получават. Имаме осем точки преднина пред Реал Мадрид и  това е атестат, че в клуба се върши добра работа, но до края на сезона остава още много време и не бива да прибързваме", категоричен е Шави.

С представянето си срещу Севиля Рафиня е записал повече голове (четири) и повече асистенции (четири) от всеки друг играч в Ла Лига в мачовете през 2023 година досега.

"Правим много добър сезон, играем силно, пресираме добре и не даваме шансове на  съперниците си.", доволен е Шави.

53-те точки на отбора от Барселона след 20 мача в Ла Лига са постигани само в пет предишни случая, включително четири пъти от самите каталунци. Единствената лоша новина за "блаугранас" беше свързана с контузията на капитана Серхио Бускетс, която той получи в началото на мача след сблъсък с Юсеф Ен-Несири.

По първоначални данни Бускетс е изкълчил десния си глезен и му предстоят две до три седмици почивка, която може да го извади от двубоя на Барселона с Манчестър Юнайтед в турнира Лига Европа.

"Надявам се травмата му да не е сериозна. Предстои да бъдат направени изследвания и след това ще имаме повече яснота около състоянието на Бускетс.", завърши специалистът.