Голям скандал се разрази в Испания, след като Барселона е обвинен, че е плащал на бивш съдия в продължение на няколко години.

Според каталунското радио Сер. в периода от 2016 до 2018 година от "Ноу Камп" са превели 1,4 милиона евро на компания, в която съсобственик е Мария Енрикес Негрейра. Негрейра, който е бивш съдия в Ла Лига, работеше за Кралската испанска футболна федерация в периода от 1994 до 2018 година.

Според сключения договор, изваден от редица испански издания, реферът е бил ангажиран с консултантски услуги. Една от тях била да дава различни съвети и как самите играчи да се държат със съдиите. Паралелно с това обаче той е заемал ръководната си роля в Съдийската комисия. А това се смята за конфликт на интереси.

В Барселона обаче твърдят, че са наели фирмата на Негрейра, за да предоставя видеоматериали от млади играчи от други клубове в Испания. Според каталунците всичко, което те са изисквали от Негрейра, е "стандартна практика в професионалните клубове". От "Ноу Камп" заплашиха и със съд радиото, което според тях разпространява грешна информация.

Жоан Лапорта нарече обвиненията целенасочени и добави, че те излизат нарочно в този момент, когато тимът се откъсва на върха в класирането в Ла Лига, а още утре му предстои критичен мач с Манчестър Юнайтед от 1/16-финалите в Лига Европа. Барселона и Юнайтед са смятани от мнозина за двата най-сериозни фаворита в турнира, но жребият ги изпрати един срещу друг още в първия елиминационен кръг.

"Не е случайно съвпадение, че тази информация се пуска сега. ФК Барселона и преди е ползвал услугите на външни консултантски фирми, за да получава информация за футбола в по-ниските нива в Испания, както и да получава съдийски консултации, което правят и другите клубове в Испания. Изненадани сме от тези новини и ще защитим честта и интересите на Барселона", заяви Лапорта.

Старши треньорът на каталунците Шави Ернандес каза на пресконференцията преди домакинството на Манчестър Юнайтед, че няма да дискутира въпроса и застава твърдо зад позицията на клуба.

Снимка: БГНЕС