Бившият футболист на Барселона Боян Къркич на 32-годишна възраст прекрати футболната си кариера и се посвети на производството на велосипеди, бизнес, в който инвестира заедно със своя бивш съотборник Андрес Иниеста.

През 2007 г. Боян Къркич дебютира на 17-годишна възраст за първия отбор на Барселона, счупвайки рекорда на Лео Меси от 2004 г. за най-млад играч в клуба. 

Къркич стартира страхотно кариерата си, игра и за националния отбор на Испания, но след като напусна Барселона, всяка следваща стъпка означаваше провал в кариерата му.

Той прекрати футболната си кариера и се отдаде на бизнеса. Заедно с Андрес Иниеста създадоха фабрика за велосипеди, наречена "Guava Sport". Това са луксозни планински велосипеди. Засега имат само един модел, който струва над 7000 евро.

„След като разбрах, че не мога повече да играя футбол, се насочих към втората си любов, а именно велосипедите. С Иниеста имахме желание да създадем компания, която да произвежда  качествени велосипеди и се надявам нашата история да бъде успешна. Колоезденето е добра комбинация от спорт и общуване. Може дори да направя няколко състезания скоро. Мисля, че съм готов. През последните години тренирам сериозно този спорт”, разкри цитираният от "Труд" Боян Къркич пред испанските медии. 

Боян Къркич е играл за няколко клуба - Барселона, ​​Рома, Милан, Аякс, Стоук Сити, Майнц, Алавес, Монреал Импакт и Висел Кобе с Иниеста.