С победен гол в добавеното време Барселона обърна Реал Мадрид от 0:1 и спечели с 2:1 дербито на 26-ия кръг в испанската Ла Лига, играно на стадион "Ноу Камп".

Каталунците надиграха своя противник през първото полувреме (9:2 удара и 52% владеене на топката), но нямаха голям късмет.  Роналд Араухо си вкара нещастен автогол още в деветата минута, а след това шампионите оцеляваха на няколко пъти. 

В самия край на първата част обаче правдата възтържествува и Сержи Роберто изравни резултата с точно изпълнение при многоходова акция на "блаугранас".

През второто полувреме Барса продължаваше да доминира, но не успяваше да вкара и дори имаше късмет, защото голът на Асенсио в 81-ата минута беше отменен заради тънка засада. За да бъде драмата пълна, в 92-ата минута Франк Кесие вкара победния гол за Барса.

Така момчетата на Шави събраха 68 точки на върха и вече водят с цели 12 пункта на втория Реал Мадрид.


Гостите отправиха първия удар след само 25 секунди, но Карим Бензема не затрудни Марк-Андре тер Стеген. Това вбеси домакините и те започнаха да бомбардират пазената от Тибо Куртоа врата.

Първо белгиецът трябваше да боксира зверската тупалка на Роберт Левандовски от дистанция, а след това се намеси блестящо при удара с глава отблизо на Рафиня. Сержи Роберто опита да бие отдалеч, но беше далеч от истината.

Точно когато голът във вратата на Реал се "печеше", шампионът откри резултата с огромен късмет. Винисиус премина покрай мудния Бускетс и центрира, но топката се отклони от главата на Роналд Араухо и влетя в мрежата зад слисания тер Стеген.

Кристенсен засече с глава, но беше неточен, за разлика от Френки де Йонг, който обаче не затрудни Куртоа. Ръкавиците на белгиеца бяха загрети сериозно от Рафиня, но след изпълнението на корнера столичани успокоиха страстите.

В края на първото полувреме логичното се случи и Барса изравни напълно заслужено. Топката попадна на крака на включилия се в предни позиции Сержи Роберто, който си спря и намери десния ъгъл на вратата с много точно изпълнение.

Първата третина на второто полувреме мина под очакванията, защото и двата отбора бяха далеч от високите си стандарти. Каталунците не натискаха както при търсене на изравнителния гол, а Реал продължаваше да действа като хитра лисица, която дебне своя шанс.

Роберт Левандовски се завъртя майсторски и би силно с левачката, но спечели само корнер след рикошет. След това Антонио Рюдигер изправи на нокти Куртоа със слабо връщане назад. На отсрещната врата Бускетс можеше да оплеска нещата с неточно отиграване, но резервата Родриго не се възползва.

Левандовски обра овациите с атрактивно изпълнение от въздуха, но топката профуча много високо. Четвърт час преди края на редовното време Рафиня игра на двойно със Сержи Роберто и шутира зрелищно, но Куртоа се намеси. Карим Бензема пък издебна грешка на Жул Кунде и отправи точен удар от петнайсетина метра, но тер Стеген следеше внимателно ситуацията и улови.

В 81-ата минута влезлият като резерва Марко Асенсио охлади Барса, вкарвайки от движение след подаване на Карвахал. Влезлият само четири минути преди това като смяна офанзивен футболист обаче се намираше в положение на тънка засада и голът за Реал беше отменен.

В 92-ата минута Барса сътвори заслужения пълен обрат. Балде се пусна по лявото крило, изчака за кратко и подаде към оставения непокрит към далечната греда Франк Кесие. Последният стреля от движение и намери опразнения десен ъгъл. В основата на акцията беше прекрасният пас с пета на Левандовски към Балде.


Барселона - Реал Мадрид 2:1

0:1 Роналд Араухо - 9', автогол

1:1 Сержи Роберто - 45'

2:1 Франк Кесие - 92'