Победата на Барса с 2:1 в Ел Класико бе още едно доказателство, че младият Шави, макар и тъкмо излязъл от треньорското училище, вече е започнал да се превръща в кошмар за вечния съперник и опитен майстор от калибъра на Анчелоти. Дербито на „Камп Ноу“ отговори на въпроса кой ще спечели титлата в Ла Лига, но остави отворена темата дали двата гранда все още могат да разчитат достатъчно на своите застаряващи централни нападатели?

 

Шампиони с рекордна преднина?

В момента разликата е 12 точки и до края на сезона Барса има шанс да дръпне дори с повече на вечния съперник. Предпоставки не липсват, тъй като блаугранас ще се концентрират изцяло на домашната сцена, докато Белия балет ще обръща повече внимание на ангажиментите си в Шампионската лига. Рекордът за най-категорична титла бе поставен от покойния вече Тито Виланова през 2013 година, когато Барселона изпревари Кралския клуб с 15 точки. Сега пред Шави има достатъчно време да подобри това постижение.

В исторически план по-възрастните фенове със сигурност си спомнят, че Барса изпреварва Реал със 17 точки през 1984/85, при това при система за 2 пункта при успех. По сегашните правила разликата щеше да е цели 25, а Реал завършва въпросната кампания чак на пето място.

17 пункта бе разликата между вечните съперници и през 2017/18, но тогава Белия балет завърши трети, а преднината на Барса пред втория Атлетико бе „само“ 14.

Лошата новина – Левандовски е извън форма

Когато Барселона подписа с Левандовски миналото лято, ръководството взе странното решение да го обвърже за цели 4 години въпреки напредналата му възраст. 34-годишният поляк все още е водещият реализатор в Ла Лига, но напоследък формата му спадна доста рязко. Неговите най-силни мачове бяха срещу по-слабите отбори в първенството, докато в Европа и Ел Класико остана почти незабележим.

Класата на Левандовски не бива да бъде поставяна под въпрос, защото той също ще има голяма заслуга за спечелването на титлата, но мнозина са на мнение, че Барса трябва да подсили атаката си, ако иска да си върне водещите позиции и в Европа.

 

Гледаме ли залеза на Бензема?

Реал Мадрид, подобно на Барса и Левандовски, също разполага с доста застаряващ нападател като 35-годишния Бензема, на когото все още не е намерен подходящ заместник. Кралете се надяваха французинът да направи още един невероятен сезон, но заради контузии той пропусна голяма част от мачовете. Така Анчелоти на практика остава без нападател, а темата за привличането на нов такъв със сигурност ще стане актуална през летния трансферен прозорец.

Шави не сбърка с новите

Барселона направи мащабна селекция миналото лято, като почти всички нови попълнения се оказаха правилни. Ако изключим Бейерин и Пабло Торе, които не убедиха, останалите – Франк Кесие (Милан), Кристенсен (Челси), Рафиня (Лийдс), Левандовски (Байерн), Кунде (Севиля) и Алонсо (Челси), могат да бъдат оценени като успешни. Лошата новина е, че през идния трансферен прозорец шефовете на каталунците отново ще бъдат притиснати от липсата на финанси, а това ще им попречи да вземат някои от набелязаните цели.

 

Задава се напечен реванш за Купата на краля

Предстои още едно Ел Класико на „Камп Ноу“, този път за Купата на краля. Определено страстите между двата отбора отново се нагорещиха, след като Гави и Дани Себайос се захапаха. Карвахал пък тръгна да се бие с резервния вратар на каталунците Арнау Тенас, който едва бе удържан от своите съотборници. Така фитилът на враждата отново е запален, което гарантира още напрегнати моменти на 5 април.

 

Материал на "Дейли мейл"

превод на "Тема спорт"