Барселона победи с лекота Елче с 4:0 като гост в мач от 27-мия кръг на Ла Лига и продължава с шампионския график. Домакините на практика са сигурен изпадащ и изоставаха в резултата след гол на Роберт Левандовски в 20-та минута. В 56-та Ансу Фати успокои каталунците с втори гол, а в 66-та минута Лева довърши Елче с второто си попадение за вечерта. Четири минути по-късно се разписа и Феран Торес.

Така Барселона победи убедително и то с 20-та си за сезона “суха мрежа”, с което каталунците остават категорично на първото място в класирането със 71 точки. С 15 по-малко е Реал Мадрид, който утре посреща Валядолид. А в среда предстои “Ел Класико” - Барса посреща Реал в реванш от полуфиналите на Купата на Краля, след като победи с 1:0 в Мадрид. Елче е на последното 20-то място с 13 точки.

Елче опита да се противопостави в началните минути на срещата и се наложи Тер Стеген да отразява изстрел на Педро Бигас с глава. Логично в 20-та минута каталунците поведоха в резултата, когато Жорди АЛба центрира от свободен удар в накачателното поле, получи се разбъркване, а Левандовски беше най-находчив. Полякът отправи точен удар и насочи топката в далечния ъгъл за 1:0.

До края на първото полувреме Лева пропусна две възможности да се разпише още веднъж в срещата, а Жул Кунде бе разочарован от вратаря на домакините Бадия, който направи прекрасно спасяване.

В началото на второто полувреме Елче имаше грандиозен шанс да изравни резултата. Кармона се измъкна от защитата на каталунците и излизаше сам срещу Тер Стеген. В последния момент обаче нападателят стъпи накриво и получи контузия. Кармона така и не успя да отправи удар.

В 56-та минута Ансу Фати реши всичко в срещата с втори гол за Барса. Младокът направи самостоятелен рейд и стреля по диагонала от границата на наказателното поле - 2:0.

В 66-та минута Левандовски вкара третия гол за Барселона за вечерта. Домакините сбъркаха при изнасянето на топката, а Гави се пребори за нея и с едно докосване я насочи към Лева. Полякът се вклини в наказателното поле и с добре насочен удар вкара 17-тия си гол за сезона в Ла Лига. Втори в класацията при голмайсторите е Енес Юнал от Хетафе с 13, а с по 12 са Яго Аспас, Борха Иглесиас и Хоселу.

Четири минути по-късно и Феран Торес записа името си сред голмайсторите. Този път Левандовски влезе в ролята на асистент, но и изстрелът на Феран си го биваше. В 85-та минута Елче удари греда, след като Фидел стреля с глава след центриране отдясно, а Тер Стеген само изгледа как топката се отклонява от дирека.

Елче - Барселона 0:4
0:1 Роберт Левандовски 20’
0:2 Ансу Фати 56’
0:3 Роберт Левандовски 66’
0:4 Феран Торес 70’

Елче: Бадия, Паласиос, Бигас, Бланко (65 - Меркау), Гамбау, Маскарел, Клерк, Кармона (54 - Гути), Фидел, Тете (65 - Хосан), Мия (76 - Понсе)

Барселона: Тер Стеген, Алба, Алонсо, Кунде, Араухо (78 - Торе), Гасрсия, Роберто, Гави (68 - Кесие), Феран, Фати (83 - Гаридо), Левандовски