Седмици наред светът на футбола чака един единствен момент - възможното завръщане на Лионел Меси в Барселона. През цялото това време всичко бе свързано с одобрението на плана за жизнеспособност на каталунците от Ла Лига. Най-накрая споменатият план беше одобрен, но Меси все още няма официална оферта от клуба. Какво липсва, за да се случи това?

Планът на Барса се отнася до стратегия за регулиране на финансовото състояние на клуба през следващите две седмици. Множество въпроси зависеха от неговото одобрение, включително възможното завръщане на Бълхата. Но освен това има и други играчи, които не можеха да се регистрират досега и са приоритет в клуба.

Има случаи като тези на Роналд Араухо и Гави. По-конкретно в случая с последния, Барселона чакаше ОК от Ла Лига да регистрира новия му договор, който включва и клауза за прекратяване на стойност 1 млрд. евро. Пристигането на защитника Иниго Мартинес също вече може да се осъществи.

Ако Барселона вече има одобрен план, защо завръщането на Лионел Меси все още не се е материализирало? Отговорът е един - защото клубът трябва да продава, за да намали финансовата си тежест. Това е, което клубът сега трябва да изпълни, за да подпише с Бълхата и да може да регистрира договора на аржентинеца и да направи завръщането му официално.

В момента капитанът на аржентинския национален отбор  има две оферти на масата: една от Интер Маями и друга - от Ал Хилал. Никой от двамата не е получил официален отказ и футболистът чака Барселона, която е негов приоритет.

Въпреки че има одобрение от Ла Лига по отношение на плана си за осъществимост, Барселона  все още не е направила официално предложение за финализиране на завръщането на Лионел Меси. Така несигурността расте и въпреки доброто желание на играча и усилията на клуба. В разгара на всичко това, Хорхе Меси, баща и представител на играча, разкри подробности за преговорите, които той определи като "сложни" и увери, че синът му е "отегчен" от ситуацията.

Карлос Монфорт, журналист от  Jijantes, беше този, който разкри подробности за разговора, който е имал с бащата на Меси, малко след като той проведе среща с Жоан Лапорта, президент на Барселона. Въпреки че след тази среща той беше заявил, че синът му иска да се върне и че би се радвал това да се случи, през нощта позицията му беше друга. В разговора с журналиста Хорхе Меси разкри, че синът му е "уморен от това, което се говори", "отегчен от ситуацията" и че преговорите са трудни: "Сложно е да се върне, зависи от много неща".

Меси възнамерява да разреши въпроса за бъдещето си, преди да пътува до Китай с аржентинския отбор, пише "Труд".

Планът на Барселона за корекция за нормализиране на финансовото състояние на Барселона чрез съкращения през следващите два сезона с намаляване масата на заплатите е само първата крачка за завръщането на каталунския идол.  Докато това се случи, Интер Маями и Ал Хилал остават в очакване. Само времето обаче ще покаже къде ще играе Меси. Въпросът е дали именно времето ще стигне на Барса...