Деко не пристигна в Барселона само за да замени Жорди Кройф като технически секретар, а нещо много повече – да се превърне в новия силен човек в спортната дейност на каталунците. Официално бившият португалски национал ще бъде назначен в началото на юли, но няма време за губене. Затова вече е започнал работа по оформянето на проекта „Барса 2024“.

Като футболист той бе с ключова роля в успехите на отбора в периода 2004-2008 г. Тогава блаугранас спечелиха 2 титли в Ла Лига, 2 Суперкупи и 1 Шампионска лига в Париж. Тогава Деко командваше на терена, а сега е запазил същите лидерски умения, когато заема позиция в офисите на „Камп Ноу“. За много кратко време той вече е успял да спечели вътрешното доверие благодарение на начина си на обяснение, без огъване и половинчато. Деко е кристално ясен в инструкциите си и каталунците, изглежда, оценяват тази негова искреност. Ако нещо не му се струва правилно, веднага го казва на Лапорта или на Шави, с когото бяха съотборници под ръководството на Франк Рийкард.

Сега Деко работи рамо до рамо с Матеу Алемани, но вече бразилецът с португалски паспорт е този, който централизира всички решения, свързани с първия отбор. Той е изпълнителен директор номер едно и ще решава въз основа на спортни критерии кои трансфери (входящи и изходящи) ще се осъществят (очевидно след консултация с Шави). Като бивш агент Деко отговаря за първия контакт с представителите и посредниците. И след като вече е взето решение какво ще направи клубът с определен играч, тогава Матеу Алемани влиза в действие като последен преговарящ, защото е професионалният специалист по финансовия феърплей.

Новият директор вече е поел някои от функциите на Алемани, което означава, че оттук нататък цялата отговорност за всеки от договорените или освободените играчи ще носи недвусмисления печат на португало-бразилеца. Да дадеш цялата власт на един човек е много смел ход на президента Лапорта, но подобно нещо вече му е носило успех в миналото, когато също е залагал на хора без голям опит на ключови позиции – Франк Рийкард, Пеп Гуардиола, Шави, Чики Бегиристайн… и сега Деко.

Разбира се, новият силен човек в спортната част е от близкия приятелски кръг на президента. И двамата са обединени от връзка на доверие, искреност и вярност, която се роди преди две десетилетия в етапа на Деко като футболист на Барса.

Лапорта винаги се е доверявал на усета на бившия халф, който вече е действал като външен съветник по спортните въпроси още от началото на настоящия мандат на президента. Той оценява факта, че бившият португалски национал винаги е откровен и не се страхува да представи и аргументира своя различна гледна точка, когато е необходимо.

Плюс за работата му е, че като бивш агент той вече е високоценена фигура от спортните мениджъри на големите клубове и суперагентите. В Барса има всичко, за да успее, защото познава клуба и средата, има характер, увереност, знания и опит в преговорите. Не се е колебал да каже „да“ на Лапорта, защото смята, че най-накрая е дошло времето да се върне на „Камп Ноу“. Не защото знае, че ще бъде изцяло подкрепен от ръководството, а защото има необходимото самочувствие, зрялост и подходящ професионален профил, за да изпълнява поверената му функция.

SPORT.ES, превод на в-к Тема спорт